Ciasto mocno kawowe

Chlebek ziemniaczany

 


Ten wiejski chlebek robi się na zaczynie ziemniaczanym, dzięki temu pieczywo jest bardzo wilgotne i długo świeże. Upieczony na liściach kapusty bochenek wygląda bardzo rustykalnie, ale nie każdemu będzie smakować, ponieważ zapach kapusty jest dość wyczuwalny. Można więc kapustę zastąpić liśćmi chrzanu lub po prostu pominąć ten krok.

Ciepła pajda posmarowana świeżym masłem smakuje wspaniale. Jeśli ktoś jest bardzo "chlebowy" to trafił na idealny przepis - ten chleb można podawać jako dodatek do zup, sprawdzi się także do mięs przygotowanych na grillu i innych dań piknikowych.
Chlebek jest dość prosty do zrobienia, ale wymaga czasu, dlatego jego wyrób trzeba zacząć dzień wcześniej przygotowując zaczyn ziemniaczany.

Chlebek ziemniaczany

Zaczyn:
250 gramów ugotowanych i obranych ziemniaków
1 łyżka soli
50 gramów mąki
niecała szklanka wody

Na chleb:
1/2 kg maki pszennej
7 gramów suchych drożdży
80 ml wody
1 łyżka soli

Przygotować zaczyn dzień przed pieczeniem chleba. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do dużej miski, dodać wodę, sól i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na noc. Następnego dnia dodać do zaczynu pozostałe składniki - mąkę, drożdże, wodę i sól, wyrobić ciasto ręcznie lub w maszynie. Odstawić do wyrośnięcia na półtorej godziny. W tym czasie wyłożyć okrągłą formę liśćmi kapusty włoskiej lub natłuścić formę i wysypać ją mąką. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat wysypany mąką, wyrabiać przez chwilę, a potem złożyć kilka razy formując okrągły bochenek. Przełożyć go do blaszki i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z formy odwracając go do góry nogami i włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut. Pozostawić do ostygnięcia i usunąć liście kapusty.

Komentarze