Ciasto mocno kawowe


 Uwielbiam kawę w deserach - wypiekach, lodach, koktajlach. Zawsze jednak narzekam, że jej smak jest za mało intensywny. Niezależnie od tego, jak mocną zrobię kawę dodawaną do deseru i niezależnie, czy zostanie zaparzona w kawiarce, czy w ekspresie ciśnieniowym zawsze traci smak. Zastanawiałam się, co zrobić, by kawa była w deserach intensywna bez dodawania zmielonych ziaren, ponieważ nie lubię jej gorzkiej chrupkości. I nagle mnie olśniło - rozwiązaniem jest kawa rozpuszczalna, zupełnie o niej zapomniałam, bo pogardzam ją i nie piję, uważając za słabej jakości niezdrowy substytut prawdziwej kawy. Jednak w wypiekach i deserach sprawdza się wyśmienicie. Dowodem na to ciasto, na które udostępniam Wam przepis, robi się je szybciutko, a kawowa polewa jeszcze bardziej podbija kawowy smak.

Ciasto kawowe
6 łyżek kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki mleka lub mleka roślinnego
120 gramów miękkiego masła
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka mleka

Zagotować mleko i zalać nim kawę rozpuszczalną. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodawać do niej po jednym jajku i dalej ucierać. Dodać wystudzoną kawę - jeśli masa będzie wyglądać na zwarzoną nie przejmować się i dalej ucierać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól - miksować około 2 minut. Przełożyć masę do foremki keksowej, piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe. Wyjąć do ostygnięcia. Przygotować lukier - wymieszać kawę z mlekiem, przelać do cukru pudru i wymieszać na gładką masę. Lukrować ciasto za pomocą pędzelka.


Komentarze