Ciasto mocno kawowe

Świąteczna pizza choinka

 




Nastał wreszcie ten najbardziej magiczny czas w roku - adwent. Parę dni temu mieliśmy chyba jedyny śnieżny dzień w tym roku. Adwent to czas oczekiwania i czas przygotowań do zimowych świąt. W dobie pandemii nikogo nie zachęcam do porannego wstawania na roraty - nie chciałabym mieć na sumieniu czyjejś choroby. Wiadomo - covid jest podstępny i atakuje, gdy nikt się nie spodziewa. Po co chorować na święta? Dlatego lepiej przygotowywać się do świąt w domu: małymi krokami robić niezbędne rzeczy: dekoracje, ozdoby na choinkę, dania, które można zamrozić. Kiedyś nawet opracowałam mały przedświąteczny poradnik na ten temat. Wtedy ogromnie denerwowałam się świętami i taki poradnik pozwolił mi się wziąć w garść. Zawsze w tym czasie są u mnie goście, więc chciałam, żeby wszystko było perfekcyjne. Od dekoracji stołu, przez jedzenie po prezenty. Muszę jednak przyznać, że z czasem nabrałam do świąt dystansu, no bo co się stanie, jeśli nie zetrę kurzu z górnej części szafy w sypialni albo nie upiekę perfekcyjnego makowca? Czy świat przestanie istnieć, dlatego że mój kot stłucze bombkę z choinki albo jeden z gości wyleje trochę barszczu na śnieżnobiały obrus? No nie. 

Kluczem do udanych świąt jest dystans do siebie i innych (te okropne rodzinne gadki niejednego wyprowadzają z równowagi), poczucie humoru, serdeczność, bliskość i umiejętność odpuszczania sobie i innym. Ma być miło i radośnie, ale tego trzeba się nauczyć. W czasie adwentu zawsze więcej gotuję - piekę ciasteczka, robię przedświąteczne przysmaki. To nasz sposób na budowanie świątecznej atmosfery. Na początek adwentu proponuję Wam więc świąteczną pizzę - choinkę ze szpinakiem i serem feta. Możecie też przygotować ją w święta jako świąteczny chlebek albo przystawkę.


Świąteczna pizza choinka

Ciasto:

400 g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek

Nadzienie:

300 gramów szpinaku (świeżego lub mrożonego - rozmrożonego i odsączonego) 
120 gramów sera feta
40 gramów tartego parmezanu
60 gramów tartej mozzarelli
pieprz i sól do smaku


Przygotowanie pizzy rozpoczynamy od ciasta. Suche drożdże mieszamy z 1/2 szklanki wody, odstawiamy na 5 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozrobione drożdże, pozostałą wodę, sól i oliwę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie: rozgniatamy widelcem fetę, dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, parmezan, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 

Kiedy ciasto wyrośnie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm. Wykrawamy trójkąt. Pozostałe po wykrojeniu boki łączymy ze sobą formując drugi trójkąt. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, przenosimy na nią trójkąt z ciasta. Rozsmarowujemy na nim dokładnie nadzienie, posypujemy tartą mozzarellą, przykrywamy drugim trójkątem dociskając brzegi. Następnie z obu stron choinki nacinamy radełkiem do ciasta lub nożem poziome paski o szerokości 3 cm zostawiając na środku odstęp - będzie to pień choinki. Każdy z pasków skręcamy w świderek. (Na zdjęciach poniżej widać dokładnie jak to zrobić) Choinkę pieczemy ok. 20 minut.






Komentarze

Prześlij komentarz