Ciasto mocno kawowe

Pizza z dynią i jajkami przepiórczymi


Pizza - ten evergreen kulinarny nigdy nam się nie znudzi, bo daje tyle możliwości i pomysłów, które wprawdzie są dalekie od klasycznej neapolitany czy margherity, ale smakują wyśmienicie. Nowe smaki, nieoczywiste zestawienia składników podczas gotowania dają mi dużą satysfakcję.
Kupiłam impulsywnie małe opakowanie jajek przepiórczych, w domu miałam dynię i rozmaryn, więc postanowiłam wykorzystać te składniki do przygotowania jesiennej pizzy na delikatnym, cienkim cieście, z czosnkowo-ziołowym puree z dyni i maleńkimi jajkami. Pachnie, smakuje i szkoda, że szybko się kończy. Dynia, moje ulubione warzywo pasuje także pizzy.

Pizza z dynią i jajkami przepiórczymi

500 gramów dyni hokkaido (oczyszczonej i pokrojonej na kawałki)
2 ząbki czosnku
200 g serka ricotta
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki świeżego rozmarynu
250 gramów boczku (opcjonalnie)
4 przepiórcze jajka

Ciasto:
400 g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek

Suche drożdże mieszamy z 1/2 szklanki wody, odstawiamy na 5 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozrobione drożdże, pozostałą wodę, sól i oliwę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
W tym czasie przygotowujemy puree z dyni. Dynię hokkaido, pokrojoną na kawałki (ze skórką) układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut. Dynię odstawiamy do przestudzenia. Następnie przekładamy ją do blendera, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ricottę. Miksujemy wszystko na puree, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Możemy na tym etapie, jeśli jemy mięso, dodać pokrojony w kostkę, podsmażony na złoto boczek.
Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy uderzeniem ręki, formujemy okrągły placek, który układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na pizzę puree z dyni, robimy w nim cztery dołki, w które wbijamy przepiórcze jaja. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut. Gotową pizzę dekorujemy świeżym rozmarynem.


Komentarze

Prześlij komentarz