Ciasto mocno kawowe

Drożdżowe bułeczki z posypką orzechową. Mucenici

Mucenici to nic innego jak męczennicy. Było ich 40 i wszyscy, co do jednego pożegnali się z życiem. Na ich pamiątkę w marcu w niektórych bałkańskich krajach przygotowuje się drożdżowe bułeczki z posypką z włoskich orzechów.

Męczennicy z Sebasty byli rzymskimi żołnierzami w legionie "Błyskawica" i chrześcijanami, którzy nie chcieli wyrzec się swojej wiary. Najpierw próbowano ich ukamienować, a gdy to się nie udało zostali wypędzeni nago na mróz, a gdy ten ich pokonał zamarznięte ciała spalono na proch. Nie jest to zbyt optymistyczna historia, ale z okazji ich męczeństwa piecze się pyszne bułeczki w kształcie ósemek maczane w słodkim syropie i posypane mielonymi orzechami. W ten marcowy dzień panowie w Rumunii uznają za swoje święto. Taki dzień chłopaka z dreszczykiem.
Męczenników upiekłam, bo po pierwsze w październiku mam najwięcej pysznych orzechów, a pod drugie zgrały się jako tako z dniem chłopaka obchodzonym w Polsce.




Drożdżowi męczennicy
Mucenici
(Przepis na osiem sztuk bułeczek)

Syrop

300 ml wody

4-5 łyżek cukru

1 łyżka miodu

pół laski wanilii

Ciasto

500 gramów mąki

20 gramów świeżych drożdży

250 ml mleka

70 gramów masła

5 łyżek cukru

Szczypta soli

1 jajko do smarowania

Posypka

100 gramów zmielonych orzechów włoskich

W szerokim rondlu zagotuj wodę, dodaj cukier i miód oraz pół laski wanilii. Gotuj 4-5 minut i odstaw do ostudzenia, wyciągnij wanilie. W małym rondelku roztop masło i ostudź. Do małej miski pokrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki, wymieszaj i poczekaj aż drożdże zaczną pracować.
Do dużej miski wsyp mąkę dodaj rozrobione drożdże, olej, sól, resztę cukru i stopione masło. Wyrób luźne ciasto, uformuj z niego kulę, włóż do natłuszczonej miski. Miskę przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podziel je na połowę, a potem każdą połowę znów na połówki, tak by otrzymać osiem części. Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Z każdej części ciasta uformuj wałeczek, połącz go końcami, by powstał okrąg, zakręć jak ósemkę i połóż na blasze. Postępuj tak z pozostałymi siedmioma kawałkami ciasta. Gotowe ósemki posmaruj za pomocą pędzelka rozbełtanym jajkiem. Piecz przez 30 minut aż staną się złote. Bułeczki po ostudzeniu zanurzaj w gotowym syropie i posyp mielonymi orzechami.

Komentarze

Prześlij komentarz