Ciasto mocno kawowe

Ciasteczka cynamonowe


Lubię gruby cukier-kryształ jako dekorację ciasteczek. Przypomina drobinki lodu i sprawia, że ciasteczka świąteczne stają się jeszcze bardziej świąteczne.
Święta muszą pachnieć, dlatego w wigilię zwykle przygotowujemy kule zapachowe, czyli nabijamy pomarańcze goździkami. Pachnie też choinka, ale wcześniej też musi być aromatycznie i właśnie dlatego lubię piec ciasteczka cynamonowe. Układam je po upieczeniu w metalowych puszkach. Co roku powiększam moją kolekcję puszek na ciastka o kolejne, a potem znoszę je do piwnicy, bo zawadzają i... kupuję kolejne. Lubicie puszki na ciasteczka? Ja uwielbiam! Ten przepis znalazłam w jednej z książek kucharskich Lidla i oczywiście troszkę go pozmieniałam. Polecam wam te ciasteczka, bo są pyszne!

Ciasteczka cynamonowe
150 gramów mąki pszennej
100 gramów zmielonych migdałów
100 gramów miękkiego masła
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
60 gramów cukru pudru
1 jajko
2 łyżeczki mielonego cynamonu
orzechy, migdały i gruby cukier-kryształ do dekoracji.

Na stolnicy siekam masło na kawałki wraz z mąką i zmielonymi migdałami. Formuję kopczyk, robię dołek, do którego wbijam jajko, dodaję ekstrakt z wanilii, cukier i cynamon. Zagniatam ciasto, gotowe zawijam w folię i odstawiam do lodówki na ok. godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość 5 mm, wycinam ciasteczka za pomocą foremek.
Układam ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dekoruję orzechami wciskając je lekko w ciasteczka, posypuję grubym cukrem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut aż będą złote.


Komentarze