Ciasto mocno kawowe

Rumuńska zupa jarzynowa z kurczakiem - ciorba de pui


Ciorba de pui, czyli rumuńska zupa z kurczaka, w niczym nie przypomina naszego rosołu. Jest bogata w warzywa, zabielana śmietaną i jajkiem. Bardzo pożywna i bardzo sycąca. Papryka dodaje jej zaskakującego, gulaszowego smaku, a zielona pietruszka i sok z cytryny ożywiają smak.
Rozgrzeje niejedną zmarzniętą duszyczkę, nie trzeba biegać po Karpatach, by zasłużyć sobie na miseczkę.
Uwielbiam bałkańską kuchnię, ostatnio na talerzu mam rumuńską (nie mylić z romską z koczowiska :)). Odkrywam ją trochę po omacku, bo nie mam żadnej książki kucharskiej, ale dzięki internetowi mogę pytać moim łamanym rumuńskim o szczegóły przepisów tamtejszych blogerów kulinarnych, przeglądać ich blogi i czekać na wakacje.



Może ponownie droga zawiedzie nas w piękne Karpaty... Ciekawa jestem zmian w Rumunii, byłam tam bardzo dawno temu w roku 1995 labo 1996 i mimo ubóstwa, zaniedbania i brudu ten kraj mnie zaczarował i okazał mi się bliższy niż przypuszczałam, ale to zupełnie inna historia.

Rumuńska zupa jarzynowa z kurczakiem 
700 gramów kurczaka - nóżek, podudzi, korpusu, skrzydełek
2 marchewki
1 czerwona papryka
4 ziemniaki
4 pomidory
1 cebula
100 g kwaśnej śmietany
1 jajko
30 ml oleju
natka pietruszki
sól, pieprz
Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki, gotować do miękkości w 2-3 litrach osolonej wody. Zbierać szumowiny. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki i oczyścić z pestek. Na oleju podsmażyć obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać warzywa do zupy, podgotować. Wyjąć kawałki kurczaka, obrać z mięsa, dodać mięso z powrotem do zupy. Obrać ziemniaki, pokroić je w ćwiartki i wrzucić do zupy, dodać także pomidory. Gotować aż zmiękną ziemniaki. W osobnej miseczce wymieszać śmietanę z jajkiem. Dodać kilka łyżek gorącej zupy, by zahartować śmietanę. Wlać całość do zupy i zamieszać. Posolić. Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki, przyprawiamy obficie sokiem z cytryny i pieprzem.


Komentarze

  1. fajna zupa! zapisuję sobie do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja to zawsze powtarzam, że zupowa jestem, poluję więc na różne przepisy na zupy, rumuńskiej żadnej jeszcze nie jadłam, a wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta zupa jest pyszna moja Teściowa (Rumunka) zawsze robi ją dla mnie jak przyjeżdżam z Mężem i Synem na Urlop do Rumuni muszę zrobić dziś sama :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chcialm sie zapytac do smaku dodac moze kucharka bo ja akurat gotuje i pierwszy raz i jest zupa bez smaku

    OdpowiedzUsuń
  5. Skoro zwykle używasz kucharka i nie czujesz bez niego smaku to go dodaj. Każdy ma swój indywidualny smak - mi wystarczy pieprz, sól, zielona pietrucha i warzywny wywar. Być może to dla ciebie za delikatny smak. Nie wiem, bo nie używam w ogóle kucharka ani vegety w mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej, czy śmietana nie zwarzy mi się po dodaniu cytryny? Jadłam tę zupę sto lat temu w Rumunii..była pyszna..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz