Ciasto mocno kawowe

Włoskie klasyki: Spaghetti carbonara z białą kiełbasą



Zaliczyłam ten makaron do włoskich klasyków, choć nie do końca nim jest. Inspirowany tradycyjną carbonarą smakuje wybornie, ale zawiera naszą białą surową kiełbaskę, która w połączeniu z jajeczno-śmietanowym sosem tylko zyskuje na smaku. Ponoć wersję z kiełbaskami podają na Sycylii.
Polecam wszystkim miłośnikom włoskich klimatów i makaronów. Własnie wspominam swój ostatni urlop we Włoszech - ile pysznych rzeczy mieliśmy okazję spróbować... Włochy pod każdym względem są wyjątkowe od zabytków po kuchnię. Niby wszyscy to wiemy, ale i tak zawsze, ale to zawsze robią na mnie wrażenie. I pomyśleć, że kiedyś jakoś za tym krajem nie przepadałam. Hmm aż sama nie mogę uwierzyć.

Spaghetti carbonara z białą kiełbasą

4-6 cienkich surowych, białych kiełbasek
150-200 gramów pancetty
4 duże żółtka
100 ml śmietanki kremówki
100 gramów tartego parmezanu
500 gramów makaronu spaghetti
świeżo zmielony czarny pieprz
sól morska drobna
skórka z 1 cytryny
natka zielonej pietruszki drobno posiekana
oliwa do smażenia

Kiełbaski obieramy ze skórki, a z wyjętego z nich mięsa formujemy kuleczki. Rozgrzewamy oliwę na patelni, podsmażamy kuleczki z kiełbasy na złoto, dodajemy posiekaną pancettę i wszystko chwilę podsmażamy aż się zezłoci. W garnku gotujemy wodę, solimy ją w momencie kiedy będzie wrzeć, wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
Do dużej miski wrzucamy żółtka, połowę parmezanu, śmietankę kremówkę, skórkę z cytryny oraz zieloną pietruszkę. Wszystko ubijamy chwilę trzepaczką, tak by składniki się ładnie połączyły. Gdy makaron ugotuje się odcedzamy go pozostawiając w garnku trochę wody z gotowania. Makaron wrzucamy do miski z sosem jajecznym, dodajemy gorące kuleczki i pancettę - wszystko razem mieszamy podrzucając makaron w misce (jeśli nie potraficie możecie użyć do mieszania dużej łyżki). Jajka w kontakcie z gorącym makaronem powinny ściąć się tworząc kremowy sos. Jeśli sos jest za gęsty trzeba dodać trochę wody z gotowania makaronu. Gotowy sos powinien być jedwabisty. Danie przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy resztą parmezanu i podajemy na stół.

Komentarze

Prześlij komentarz