Ciasto mocno kawowe

Sałatka z cukinii w greckim stylu


Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw, ponieważ można z niej zrobić dosłownie wszytko. W te upały nie mam ochoty na gotowanie, dlatego proponuję Wam szybką i prostą sałatkę z cukinii w greckim stylu - z cytrynowym winegretem i fetą. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba. Tę lekką, letnią sałatkę z cukinii możecie przygotować w trakcie grillowego popołudnia.

Lubię takie proste dania - nie trzeba się przy nich napracować, a smakują i wyglądają wyśmienicie. Jeżeli nie macie ochoty rozpalać grilla możecie też przygotować cukinię na patelni grillowej. Możecie też użyć do tej sałatki patisona. Cieniutkie plasterki skrojone obieraczką do warzyw lub spiralizerem grillują się momentalnie, dlatego nie zostawiajcie ich bez nadzoru! Nie chcecie przecież robić sałatki ze zwęglonych warzyw. Co greckiego jest w tej sałatce? Feta i cytryna kierują nas prosto na Peloponez, a stamtąd do Arkadii smakowej.



Sałatka z grillowanej cukinii
2 średnie cukinie
1 cytryna
1 zielona cebulka
20 gramów fety
sól, pieprz
3-4 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy z Dijon

Cukinię kroimy za pomocą obieraczki do warzyw na cieniutkie plasterki. Każdy grillujemy aż pojawią się brązowe kreseczki od rusztu. Ugrillowane cukinie przekładamy do miski. W małej miseczce przygotowujemy winegret: ścieramy skórkę z połowy cytryny,  dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, mieszamy z oliwą i musztardą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zieloną cebulkę lub szczypiorek drobno kroimy. Ugrillowaną cukinię posypujemy pokruszoną fetą i posiekaną zieloną cebulką, polewamy winegretem. Tak przygotowaną sałatkę możemy podawać do mięs z grilla lub jako przystawkę.

Komentarze