Ciasto mocno kawowe

Pieczarki portobello z polentą i karmelizowaną cebulą


Portobello to rodzaj dużych pieczarek sprzedawanych jako "pieczarki na grilla". Ich obszerne kapelusze można faszerować różnymi pysznościami - warzywami, mięsem, różnymi kaszami. Ja proponuję jako farsz polentę z kozim serkiem i karmelizowaną czerwoną cebulą.

Polenta to nic innego jak mamałyga, czyli kaszka kukurydziana na gęsto, ale zdecydowanie lepiej brzmi, gdy używa się jej włoskiej nazwy. Niestety mamałyga źle się kojarzy, choć smakuje identycznie jak polenta. Pieczarki faszerowane w ten sposób można podać jako przystawkę, ale także jako danie główne na lekką kolację lub obiad. Można je jeść zarówno na ciepło jak też na zimno. W obu wersjach smakują wyśmienicie. Przygotowanie tego przepisu zaczęłam od zrobienia konfitury z karmelizowanej czerwonej cebuli. Konfitury będzie więcej niż potrzebujecie do pieczarek, ale możecie ją wykorzystać do mięsa lub sera z grilla, albo zjeść z chlebem.

Konfitura z karmelizowanej czerwonej cebuli
1/2 kg czerwonej cebuli
30 gramów masła
sól
100 gramów cukru, najlepiej brązowego
1/4 szklanki octu balsamicznego
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku lub majeranku

Cebulę obieramy, kroimy w plasterki, dusimy na maśle w rondelku aż zmięknie, solimy do smaku. Dodajemy ocet balsamiczny i cukier oraz tymianek. Dusimy mieszając przez ok. 15-20 minut, by cebula skarmelizowała się. Jeszcze gorącą przekładamy do słoiczka, który mocno zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Pieczarki portobello faszerowane polentą
8 dużych kapeluszy pieczarek portobello
8 ząbków czosnku
sól, pieprz do smaku
oliwa
1 szklanka kaszki kukurydzianej
3 szklanki wody
1 mały kremowy serek kozi

Pieczarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia stroną z blaszkami do góry. Do każdego kapelusza wyciskamy ząbek czosnku, solimy i pieprzymy, skrapiamy cebulą. Wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
W rondlu zagotowujemy wodę, solimy, zmniejszamy ogień i wsypujemy kaszkę kukurydzianą, gotujemy ją ok. 15 minut mieszając, by się nie przypaliła. Zdejmujemy z palnika, dodajemy kozi serek i mieszamy aż do jego rozpuszczenia.
Na każdą podpieczoną pieczarkę portobello wykładamy 2-3 łyżki gotowej polenty, każdą pieczarkę dekorujemy łyżeczką konfitury z czerwonej cebuli.

Komentarze

Prześlij komentarz