Ciasto mocno kawowe

Ciasto bananowo-czekoladowe


To jedno z tych ciast, które robi się, gdy akurat komuś zachce się czegoś słodkiego, a w domu niczego nie ma, prócz dwóch przejrzałych bananów i tabliczki gorzkiej czekolady. To wystarczy, by szybko zrobić pyszne i pachnące ciasto.



Ciasto bananowo-czekoladowe
1 tabliczka gorzkiej czekolady
60 gramów masła
150 gramów mąki
2 łyżki kakao w proszku
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 banany obrane i pokrojone na plasterki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
W garnuszku rozpuścić masło, pokruszyć i dodać do niego czekoladę. Odstawić na kilka minut, zamieszać, aż powstanie gładka mieszanina.
W misce ubić jajka z cukrem, dodawać partiami rozpuszczoną z masłem czekoladę. Dodać suche składniki: mąkę, sodę i kakao. Wymieszać łyżką, dodać pokrojone w plastry banany, lekko je wmieszać. Formę o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem, przełożyć do niej ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza. Wystudzone ciasto udekorować plasterkami bananów.

Komentarze

Prześlij komentarz