Ciasto mocno kawowe

Folar - portugalskie ciasto wielkanocne



Ilu Portugalczyków, tyle folarów. Można folar przygotować z nadzieniem pomarańczowym, można dodać do niego anyż i cynamon, tak jak ja zrobiłam. Wszystkie rodzaje folarów łączy jedno - dekoracja z jaj ugotowanych na twardo. To piękne, dekoracyjne ciasto, które będzie ozdobą wielkanocnego stołu.
W tym cieście można się zakochać, bo jest tak piękne i smaczne. Robi się je całkiem prosto z ciasta drożdżowego. Sekret tkwi w wolnym wyrastaniu ciasta w chłodnej temperaturze. Drożdżowe, które wyrasta powoli w lodówce jest bardziej puchate i wilgotne niż ciasto wyrastające w cieple.
Warto więc przygotowanie ciasta folar zaplanować sobie na dwa dni: w pierwszy zagnieciemy ciasto i włożymy je do lodówki, by wyrastało przez noc. W następnym dniu zakręcimy wieńce i upieczemy całość. Nie zapomnijcie przygotować jaj do dekoracji, możecie oczywiście dać zwykłe, czyste jajka, ja jednak skorzystałam ze sposobu, który podpatrzyłam kiedyś na warsztatach w Muzeum Etnograficznym we Wrocławiu. Artystka ludowa podpowiedziała jak do barwienia jajek wykorzystać naturę. Wystarczą listki pietruszki i łupki od cebuli oraz stare rajstopy lub podkolanówki pończosznicze. Jajko myjemy i do mokrego przyklejamy listki pietruszki, wkładamy je do pończochy, ściśle ją zawiązujemy, by listki na skorupce się nie przesuwały i gotujemy w garnuszku wypełnionym wodą i łupkami cebuli. Wyjmujemy, gdy jajka się zabarwią, chłodzimy i wyjmujemy z rajstopy, odklejamy listki. Mamy naturalnie zabarwione i ozdobione wielkanocne jajko. Nie czekajcie z wyjęciem jajka z rajstopy aż całkiem wystygnie, bo wtedy nie odkleicie listka pietruszki.


Folar anyżowo-cynamonowy

100 ml ciepłego mleka
15 gramów świeżych drożdży
50 gramów cukru 350 gramów mąki
50 ml anyżówki (ouzo lub pastisse, jeśli nie macie, dajcie zamiast alkoholu mleko)
60 gramów miękkiego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
1 łyżka anyżku w proszku lub utłuczonego w moździerzu
szczypta soli
Do dekoracji:
3 jajka ugotowane na twardo
rozbełtane jajko do posmarowania
migdały w płatkach
Przygotowujemy zaczyn: drożdże rozcieramy z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, dodajemy 2 łyżki mleka. Czekamy aż drożdże podejmą pracę i zaczną się pienić. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn, mleko, masło, sól, cukier, anyżówkę, cynamon i anyż. Zagniatamy ciasto, chwilę wyrabiamy. Miskę smarujemy olejem, wkładamy kulę uformowaną z ciasta, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki do wyrośnięcia.
Następnego dnia wyjmujemy ciasto i dzielimy na trzy równe części. Każdą część dzielimy na dwie i formujemy dwa cienkie wałeczki, które zaplatamy ze sobą, łączymy końce by otrzymać wianuszek. W pusty środek wkładamy wcześniej ugotowane jajko. W sumie powinniśmy mieć trzy wianuszki, odstawiamy na pół godziny do podrośnięcia, smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.


Komentarze

Prześlij komentarz