6 lipca 2014

Lody z czarnej porzeczki na upały dla najmłodszych



Nie mają sztucznych barwników ani konserwantów. Owoce nie tracą w nich smaku ani witamin. Zebrałam trochę czarnych porzeczek, akurat tyle by zrobić sześć lodów na patyku. Foremki do lodów można kupić za 9,99 zł w Ikea. Sprawdzą się przez kilka sezonów.

Lody porzeczkowe 


1/2 litra czarnej porzeczki (najlepiej z własnego ogródka)
3/4 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego
cukier do smaku

Owoce myjemy, obieramy z szypułek. Wsypujemy do wysokiego naczynia, dolewamy kefir, słodzimy do smaku i całość miksujemy blenderem. Jeśli nie lubicie skórek i pestek od porzeczek całość możecie przetrzeć przez sito, a potem nałożyć do foremek na lody. Zamrozić i cieszyć się mocnym owocowym smakiem własnych lodów.



Akcja lodowa 2014

2 komentarze:

  1. o takich lodów jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie, ale okazały się bardzo smaczne i owocowe :)

      Usuń

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...