Ciasto mocno kawowe

Wykwintny tort Toffifee gluten free


To mój pierwszy tort, jaki w życiu zrobiłam i jestem z niego bardzo dumna. Z tego wszystkiego zapomniałam mu zrobić zdjęcia, gdy był w całości. Tort został przygotowany na 10 urodziny pewnego człowieczka, który ogromnie lubi Toffifee. Tort nie jest za słodki, bo słodycz równoważy tu gorzka czekolada i kakao.

Karmelowo-nugatowe łakocie z orzeszkiem w środku to ulubione słodycze mojego synka. Dlatego był zachwycony tortem o tym smaku.


W przygotowanie tortu trzeba włożyć trochę pracy, a działania najlepiej rozłożyć na dwa dni. W pierwszym dniu zrobić krem Toffifee i upiec spody, drugi przeznaczyć na przekładanie tortu i dekorowanie.
Brak glutenu w tym przepisie nie ma dla mnie żadnego znaczenia, bo po prostu lubię wszelkie wypieki, makarony i inne mączne dania. Nie mam w rodzinie nikogo chorującego na celiakię lub nietolerującego glutenu, ale lubię różnego rodzaju ciasta pieczone bez mąki na mielonych orzechach lub migdałach jak w przypadku tego tortu.

Tort Toffifee

Krem Toffifee
24 czekoladki Toffifee (200 gramów)
50 gramów masła
50 gramów śmietany 30-36 proc.

Ciasto
200 gramów gorzkiej czekolady
8 jajek
160 gramów masła
160 gramów cukru
200 gramów zmielonych orzechów laskowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka

Bita śmietana
900 gramów śmietanki 30-36 proc.
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao w proszku

PIERWSZY DZIEŃ
Przygotowujemy krem Toffifee. Czekoladki zmielić w młynku na drobne kawałki. Przełożyć do garnka, dodać masło i śmietankę. Podgrzewać całość na małym ogniu do rozpuszczenia. Przełożyć do słoika i ostudzić.
Przygotowujemy ciasto, a właściwie dwa ciasta. Zmielić w młynku 100 gramów czekolady, a potem 100 gramów orzechów. Wymieszać czekoladę i orzechy z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Odstawić.
Utrzeć 80 gramów masła z 80 gramami cukru na puszystą masę. Oddzielić białka od żółtek w 4 jajkach. Do masy dodawać po jednym żółtku, zmiksować, dodać 2 łyżki mleka i czekoladę z orzechami. Osobno ubić 4 białka na sztywno i wymieszać delikatnie z masą. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica ok. 25 cm), piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez ok. 30 minut. Wyjąc i zostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób przygotować drugie ciasto.

DRUGI DZIEŃ
Ostygnięte ciasta poprzekrawać na pół tak, by otrzymać 4 krążki. Przygotować bitą śmietanę. 500 gramów śmietanki ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru.
Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta. Rozsmarować na nim połowę kremu Toffifee, na krem wyłożyć 1/3 bitej śmietany. Przykryć drugim krążkiem ciasta, rozsmarować pozostałą część kremu, wyłożyć połowę pozostałej śmietany, przykryć trzecim krążkiem, wyłożyć pozostałą śmietanę i przykryć czwartym krążkiem. Tort wstawić do lodówki.
Ubić 400 gramów słodkiej śmietanki na sztywno, pod koniec dodać 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao. Brzeg i górę tortu posmarować kakaową śmietaną. Resztę śmietany przełożyć do szprycy cukierniczej i ozdobić tort. Można wykorzystać do dekoracji (ale tuż przed podaniem, bo inaczej rozpłyną się) czekoladki Toffifee. Udekorowany tort włożyć do lodówki przynajmniej na trzy godziny.

Przepis pochodzi z domowewypieki.pl i naprawdę wart jest zachodu. Polecam!



Komentarze

Prześlij komentarz