7 kwietnia 2012

Wesołych Świąt!


Życzę Wam Świąt spokojnych, radosnych i smacznych, przeżytych w pokoju.

Świątecznie skojarzyły mi się chaczapuri po adżarsku (chaczapuri adżaruli) - klasyk kuchni gruzińskiej. Łódeczki z serem z wesołym jajecznym okiem wyglądają bardzo wielkanocnie i wiosennie. Pyszne, pożywne "łagodne oko błękitu". W oryginalnym przepisie łódeczki wypełnia się nadzieniem z małosolnego sera solankowego. Niech mnie gęś kopnie, ale nie wiem skąd taki ser wziąć, więc wykonałam serową improwizację - połączyłam bułgarską fetę z włoską mozzarellą i polską bryndzą, a jogurt maconi zamieniłam na jogurt grecki. Było pysznie, choć pracochłonnie. A ciasto jogurtowe zaskakująco lekkie. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki "Tradycyjna kuchnia gruzińska" Jeleny Kiładze.


Chaczapuri po adżarsku

Ciasto:
500 ml jogurtu
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
kropla octu
4 szklanki mąki
1/2 łyżki cukru
szczypta soli

Nadzienie
600 gramów sera - feta, mozzarella, bryndza
2 żółtka
2 łyżki stopionego masła
8 jajek
8 łyżeczek masła

Do smarowania
jajko i 3 łyżki mleka

Najpierw zagniatamy ciasto - jajka mieszamy z cukrem i solą, dodajemy jogurt, mieszamy, dosypujemy sody oczyszczonej, zgaszonej octem. Delikatnie zagniatamy lekkie i gładkie ciasto. Dzielimy je na osiem części.
Przygotowujemy nadzienie - kruszymy sery, dodajemy żółtka i stopione masło. Wyrabiamy na gładką masę.
Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na kształt elipsy, nakładamy nadzienie. Formujemy łódeczkę, staramy się zrobić wysokie brzegi, by potem wpite na ser jajko nie uciekło z łódeczki.
Układamy łódeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym z mlekiem jajkiem, pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza ok. 15 -20 minut. Wyjmujemy blaszkę, do każdej łódeczki wbijamy jajko. Pieczemy jeszcze 3-4 minuty - białko powinno się ściąć a żółtko pozostać płynne. Podajemy gorące z łyżeczką masła.

8 komentarzy:

  1. smakowicie.
    wesołego alleluja
    ps.warto usunąć weryfikację słowną w komentarzach

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne. idealne na śniadanie, niekoniecznie świąteczne ;]
    Wesołego Alleluja! ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Pięknie wygląda i pewnie tak smakuje:)
    Alleluja:)

    @Dusia - weryfikacja słowna chroni przed spamem, robotami i innymi niechcianymi reklamami viagry:/

    OdpowiedzUsuń
  4. Niespotykanie spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych
    pełnych słońca w sercu i na niebie
    urokliwej atmosfery skąpanej w autentycznej życzliwości

    OdpowiedzUsuń
  5. spokoju, ciszy i radości...

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknych
    Świąt
    posypanych cukrem pudrem

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za piękne życzenia. Mam nadzieję, że i Wam święta minęły spokojnie i miło.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...