Ciasto mocno kawowe

Hummus z suszonymi pomidorami



Hummus to wdzięczna pasta, z którą można eksperymentować i próbować przygotowywać się z nowymi smakowymi dodatkami. Ciecierzyca bardzo dobrze komponuje się z suszonymi pomidorami, świeżą bazylią i odrobiną majeranku.

To już trzeci hummus na moim blogu i z pewnością nie ostatni, bo bardzo smakuje nam ten rodzaj przekąski. Żeby jednak nie był zbyt nudny eksperymentuję. Tym razem wylądowały w nim suszone pomidory, smak bardzo włoski, ale przecież śródziemnomorski, więc moim zdaniem pasuje idealnie.

Hummus z suszonymi pomidorami
200 gramów suchej ciecierzycy
ok. 100 gramów suszonych pomidorów
kilka gałązek świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
2 łyżki tahiny
sok z 1/2 cytryny
łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek z zalewy pomidorów
Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc. Odlewamy wodę i gotujemy do miękkości w nowej, osolonej wodzie. Odcedzamy, ale zostawiamy wodę z gotowania. W blenderze miksujemy ciecierzycę, suszone pomidory, czosnek, tahinę, zioła z sokiem z cytryny i podlewając wodą z gotowania, tak jednak by hummus nie był za rzadki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem polewamy oliwą z suszonych pomidorów, możemy też udekorować listkami bazylii.


Inne przepisy na hummus na moim blogu

Komentarze

  1. Zdecydowanie moja najulubieńsza wersja hummusu! ♥
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio mam fioła na punkcie hummusu. Już mam pomysł na nowy :). Niebawem będzie na blogu :)

      Usuń

Prześlij komentarz