Ciasto mocno kawowe

Absolutnie uzależniający hummus


Dodawać, czy nie dodawać sody oczyszczonej do gotowania ciecierzycy? Ta dyskusja nie ma końca. Jedni uważają, że w żadnym wypadku nie powinno się tego robić, inni, w tym taki autorytet jak Yotam Ottolenghi, współautor "Jerozolimy" nie ukrywają, że sodę dodają do gotowania.
Jestem skłonna wierzyć Yotamowi, bo w końcu w Izraelu i w ogóle na Bliskim Wschodzie zjada się ogromne ilości hummusu. Idealny hummus powinien być kremowy, delikatnie maślany i aromatyczny. Można go skropić oliwą, posypać natką lub szczypiorkiem lub słodką papryką i zajadać z pomocą chlebka pita lub innego równie smacznego pieczywa. Ja zwykle buduję kulinarny most pomiędzy gorącym Bliskim Wschodem, a zimną Północą za pomocą chlebka chrupkiego Vasa, Smakuje wyśmienicie z hummusem.




Absolutnie uzależniający hummus
250 gramów ciecierzycy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 ząbki czosnku
200 gramów jasnej pasty tahini
sok z 1/2 cytryny
sól
100 ml lodowatej wody
Cieciorkę namoczyć na noc. Odsączyć, uprażyć z łyżeczką sody oczyszczonej, zalać wodą i ugotować do miękkości. Zmiksować dodając pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, sól, zimną wodę. Ochłodzić w lodówce. Przed podaniem skropić oliwą, posypać natką lub szczypiorkiem lub słodką papryką.

Komentarze