- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Babki - paski wypiekane w prostych foremkach, często nawet w puszkach po owocach (bez plastikowej wyściółki) to ukraińska tradycja, bez której nie ma świąt wielkanocnych. Bardzo lubię drożdżowe wypieki, ale te lekkie, pełne powietrza i rodzynków, pachnące wanilią lub cytrusami są moimi ulubionymi. W tym roku wreszcie kupiłam odpowiednią formę - prosty kominek z zamknięciem zawiasowym, bo coraz trudniej o puszki po ananasach lub brzoskwiniach bez plastikowej osłonki w środku.
Sekretem kulicza, czyli paski jest odpowiedni czas rośnięcia - ta babka potrzebuje dużo czasu, ale nie jest zbyt skomplikowana do zrobienia. W Ukrainie piecze się ich na święta zwykle kilka, rozdaje rodzinie i znajomym. Ponoć zagniatając to ciasto trzeba szeptać dobre zaklęcia - życzenia, które mają się spełnić, dobre wróżby dla bliskich. Tego elementu pogańskiej magii chrześcijaństwo nie zabiło i nie wypleniło. Siłę wiosennych zaklęć przekazuje się wraz z przepisami na paskę - z matki na córkę. Zagniatając ciasto na moją paskę myślałam o wojnie i jedynym zaklęciem, które przychodziło mi do głowy było, by wojna jak najszybciej zakończyła się, a Rosjanie, winni jej rozpętania, przepadli i sczeźli, jeśli nie od razu, to zostali osądzeni za swoje zbrodnie przed międzynarodowym trybunałem. Dla wielu Ukraińców zbliżająca się Wielkanoc nie będzie niestety radosnym świętem. Pomagajmy i pamietajmy, kto jest winien rozpoczęcia tej wojny.
Kulicz/Paska wielkanocna
przepis na jedną sztukę
Zaczyn
110 ml ciepłego mleka
20 gramów drożdży
20 gramów cukru
70 gramów mąki
Babka
260 gramów mąki
45 gramów miękkiego masła
1 jajko i 1 żółtko
45 gramów cukru
skórka otarta z 1 cytryny
nasionka wanilii z 1 strączka
szczypta soli
1 łyżka spirytusu
30 ml oleju słonecznikowego
2 garści rodzynek
1/2 szklanki rumu
1 jajko rozbełtane do posmarowania
cukier gruby kryształ
Opcjonalnie lukier z cukru pudru (1 białko utarte z kilkoma łyżkami cukru pudru) i kolorowa posypka
Przygotować zaczyn: do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę, całość wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Rodzynki zalać rumem, odstawić.
Do dużej miski lub do misy miksera wsypać cukier, dodać jajko i żółtko - ubić do białości. Następnie dodać spirytus, wanilię, skórkę z cytryny, masło, olej i szczyptę soli - wszystko wymieszać. Dodać zaczyn i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie natłuścić blat, wyjąć ciasto i rozciągnąć je na płasko. Odsączyć rodzynki z rumu i posypać nimi ciasto. Zawinąć je w rulon i uformować z niego kulę - nic nie szkodzi, jeśli rodzynki będą wychodzić na wierzch. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki - tuby o średnicy 16 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie paskę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać grubym kryształem. Piec ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.
Można też nie smarować kulicza jajkiem tylko po upieczeniu polukrować i posypać kolorową posypką.
Komentarze
Prześlij komentarz