- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Marchewka po koreańsku
1/2 kg marchewki
1 łyżeczka soli
1 łyżka octu winnego
1 łyżka cukru
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki oleju
1/2 cebuli
1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
1/2 pieprzu kajeńskiego lub patyczki chili w proszku
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miski, mieszamy z solą i odstawiamy na godzinę. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę i przyprawy. Szklimy ok. 10 minut aż cebula zacznie się karmelizować. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy cebulę do marchewki, mieszamy i przekładamy do słoika. Tak przygotowaną marchewkę można przechowywać w lodówce ok. 3 tygodni.
Komentarze
Prześlij komentarz