- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Kiedy już nie wiesz, co jeszcze zrobić ze śliwek, które bardzo obrodziły, a nie chcesz robić powideł, bo będą u ciebie stać na półkach latami, sięgnij po przepis na śliwki w occie. Są idealne do serów i mięs. Słodkie, ale octowe i korzenne. W duchu zero warte do przetworów używam słoików po innych przetworach, ostatnio stwierdziłam, że zamiast bawić się w przyklejanie nowych etykiet opiszę słoiczki za pomocą permanentnego flamastra.
Śliwki w occie
Zalewa
1 szklanka octu spirytusowego
1 szklanka wody
1,5 szklanki cukru
6 goździków
1 kg śliwek węgierek
Przygotowujemy zalewę: w garnku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, goździki i cukier, mieszamy aż wszystkie składniki się zagotują.
W wyparzonych słoikach układamy śliwki pozbawione pestek, zalewamy zalewą. Zakręcamy pokrywki. Pasteryzujemy w garnku z wodą przez 13-14 minut od momentu zagotowania. Słoiki ustawiamy na blacie pokrywką do dołu, zostawiamy do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz