- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Niby nic, a jednak szybki i łatwy przepis czasem ratuje mnie w sytuacji, gdy nie chce mi się za bardzo gotować albo nie zdążyłam zrobić zakupów. W szafce zawsze mam paczkę spaghetti, nie brakuje mi też pomidorków koktajlowych, które wreszcie zaczęły dojrzewać w moim ogródku.
W tym roku u mnie zbiory warzyw są opóźnione - wszystko wolniej dojrzewa i mniej obficie, tak jakby rośliny wstrzymywały się z rośnięciem, kwitnięciem i owocowaniem. Myślę, że związane jest to ze zmianami klimatycznymi - pogoda nie jest zbyt dobra dla upraw, bywa zbyt zmienna, czasem nawet ekstremalnie. Upalny czas zmienia się nagle w bardzo chłodny, intensywne deszcze przeplatane są bardzo gorącym i suchymi dniami. Rośliny chyba są zdezorientowane i nie wiedzą jak rosnąć.
Zebrałam trochę pomidorków koktajlowych i zrobiłam z nich pyszne danie - szybki, letni obiad dla zapracowanych, zmęczonych lub leniwych.
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i bazylią
na 3 porcje
500 gramów różnokolorowych pomidorków koktajlowych
250 gramów spaghetti
3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów z zalewy
2 łyżki skórki otartej z cytryny
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki płatków chili
listki bazylii do przybrania
tarty ser (parmezan pecorino) do podania
Gotujemy makaron według przepisu w dobrze osolonej wodzie. Obieramy czosnek i kroimy na plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, zmniejszamy płomień i wrzucamy czosnek. Smażymy ok. 1 minuty pilnując, by się nie przypalił. Dodajemy połowę pomidorków, kapary, skórkę cytrynową, ocet, płatki chili. Wszystko lekko podsmażamy, a potem dusimy tak, by pomidorki zmiękły i puściły sok. Po tym czasie dodajemy drugą część pomidorków, podsmażamy je przez ok. 4 minuty. Ugotowany al dente makaron odcedzamy (zostawiamy trochę wody z gotowania) i wrzucamy do pomidorków, mieszamy i podgrzewamy przez 2 minuty, gdyby makaron za szybko wypił sos z pomidorków odlewamy danie wodą z gotowania makaronu. Podajemy makaron udekorowany bazylią i posypany tartym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz