- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ścięłam dziś pierwszy własny rabarbar. Wygląda chudziutko, ale jest niepryskany, niepędzony i nie ma w nim ani grama chemii. Tak kwaśny, że do ciasta dodałam jeszcze jabłka. A z kruchego ciasta wycięłam gwiazdki - kto powiedział, że gwiazdkowych foremek trzeba używać tylko w Boże Narodzenie?
Ciasto kruche z rabarbarem
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukry
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
1 jajko
1 łyżka śmietany
1 pęczek rabarbaru
2 małe jabłka
2-3 łyżeczki cukru
Mąkę, proszek do pieczenia i masło posiekać, dodać jajko, cukier i śmietanę. Zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Rabarbar umyć i pokroić na centymetrowe kawałki, jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Skroić w plasterki.
Zimne ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować, wyłożyć nią formę. Podziurkować ciasto widelcem i podpiec w piekarniku przez ok. 15 min. Na patelni podgrzać rabarbar i jabłka z cukrem aż puszczą sok. Odsączyć.
Wyłożyć ostudzony rabarbar i jabłka na spód podpieczonego ciasta. Rozwałkować drugą część ciasta i wyciąć z niej gwiazdki. Układać je na owocach delikatnie zlepiając ramiona. Piec przez ok. 30 min. Gorące posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Uwielbiam wypieki z rabarbarem i ten jego fajny kwasek :) Twoje gwiazdki prezentują się przepysznie i kojarzą mi się z latem :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) sama uwielbiam rabarbar więc chętnie kiedy skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuń