Ciasto mocno kawowe

Sałatka wiosenna z rzodkiewką i czerwoną cebulą


Wprawdzie ta rzodkiewka smakuje jeszcze supermarketowo, a własną dopiero będę siać, to jednak ta sałatka zapowiada już wiosnę. Tę słoneczną, wilgotną, pachnącą ziemią, radosną od bzyczenia niedobudzonych trzmieli. To prosta sałatka, smaku dodaje jej musztarda w ziarnach.


Sałatka z rzodkiewki, czerwonej cebuli i ziemniaków
4-5 ziemniaków
duży pęczek rzodkiewki
2 czerwone cebule
1/3 pęczka zielonej pietruszki
2 łyżki majonezu
1 łyżka ziarnistej musztardy
sól i pieprz do smaku
Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Gdy wystygną obieramy je i kroimy na grube plasterki. Cebule kroimy na pół i na plasterki, na plastry kroimy też rzodkiewkę. Siekamy zieloną pietruszkę. W misce mieszamy warzywa. Przygotowujemy sos: mieszamy majonez z musztardą, dodajemy sól i pieprz. Dodajemy do warzyw, posypujemy natką pietruszki, mieszamy. Schładzamy w lodówce i podajemy.

Komentarze

Prześlij komentarz