Ciasto mocno kawowe

Burek ze szpinakiem


Idzie wiosna i choć nie ma jeszcze świeżych i zielonych warzyw to zawsze, gdy bierze mnie tęsknota za zielonym, biegnę po szpinak. Wiosna jest już tuż tuż - w ogródku wybijają już czerwone pędy rabarbaru, pączki na drzewach niedługo zaczną pękać, odbił też szczypiorek, który posiałam w tamtym roku. Jest jeszcze malutki, ale lada moment będzie wyciągać się do słońca. Ścięłam kilka gałązek forsycji - wyglądały jak patyczaki, a po tygodniu okryły się żółtymi kwiatami.
Witam wiosnę ciastem szpinakowym z Rumunii, gdzie wiosna już jest od 1 marca, na przekór kalendarzowi, bo w tym dniu Rumuni obchodzą Mărțișor, czyli Święto Wiosny podobne do bułgarskich Martyniczek. Świętowaniem nawiązują do rzymskiej tradycji, kiedy to wraz z przyjściem wiosny obchodzono nowy rok.


Słowo Mărțișor to zdrobnienie nazwy miesiąca marca, oznacza także czerwono-białych nitki-amulety. Obdarowuje się nimi osoby, które się lubi i kocha. Do nitek lub wstążek przywiązuje je się najróżniejsze ozdoby - kwiatki, figurki, motylki, elementy biżuteryjne, zwierzątka. Amulecik należy nosić przez cały marzec blisko serca, by zapewnić sobie zdrowie przez cały rok, a potem przywiązać do gałązki drzewka owocowego.
Dziś przepis na popularny na całych Bałkanach, a  także w Rumunii burek ze szpinakiem. Mój jest łatwy do zrobienia, bo piecze się go na patelni. Jeśli ktoś ma płytę kuchenną, jak z ubiegłego wieku, to jest szczęściarzem i to ciasto może na niej zrobić.

Burek ze szpinakiem
Ciasto:
300 gramów mąki
125 ml wody
1 łyżka oleju do ciasta
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju do posmarowania ciasta
1 łyżka oleju na patelnię 
Farsz:
500 gramów szpinaku
100 gramów fety
4 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Przygotuj średniej wielkości patelnię z grubym dnem. W misce wymieszaj mąkę, sól, łyżkę oleju i wodę. Wyrabiaj ciasto aż stanie się elastyczne i gładkie. Jeśli jest zbyt rzadkie dodawaj po łyżeczce wody. Kulę ciasta zawiń w folię spożywczą i odstaw na pół godziny.
Przygotuj farsz. Posiekaj drobno czosnek, pokrój drobno szpinak (nie należy go parzyć wrzątkiem, bo potem wyciekający płyn rozmiękczy ciasto, a tego nie chcemy), wkrusz fetę, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko.
Podziel ciasto na trzy części. Każdą rozwałkuj cienko. Nakładaj nadzienie od skraju ciasta i zawijaj, ale tak, by nie zostało ciasta. Ma dokładnie ukryć nadzienie. Rozgrzej olej na patelni. Z ruloników ciasta ułóż ślimaka, posmaruj ciasto olejem z jednej strony. Zsuń je na patelnię i smaż na z każdej strony przez 10 minut na średnim ogniu. Pomóż sobie talerzem lub pokrywką, by przewrócić je na drugą stronę. Ciasto można też smażyć na blasze. Smakuje na ciepło i na zimno.

Komentarze

Prześlij komentarz