- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Nie mają sztucznych barwników ani konserwantów. Owoce nie tracą w nich smaku ani witamin. Zebrałam trochę czarnych porzeczek, akurat tyle by zrobić sześć lodów na patyku. Foremki do lodów można kupić za 9,99 zł w Ikea. Sprawdzą się przez kilka sezonów.
Lody porzeczkowe
1/2 litra czarnej porzeczki (najlepiej z własnego ogródka)
3/4 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego
cukier do smaku
Owoce myjemy, obieramy z szypułek. Wsypujemy do wysokiego naczynia, dolewamy kefir, słodzimy do smaku i całość miksujemy blenderem. Jeśli nie lubicie skórek i pestek od porzeczek całość możecie przetrzeć przez sito, a potem nałożyć do foremek na lody. Zamrozić i cieszyć się mocnym owocowym smakiem własnych lodów.
Komentarze
o takich lodów jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńJa też nie, ale okazały się bardzo smaczne i owocowe :)
Usuń