- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Polędwiczki w brzoskwiniach
2 polędwiczki wieprzowe (ok 1/2 kg każda)
puszka brzoskwiń w syropie
1/2 szklanki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
2 łyżki gęstego dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
ząbek czosnku
sól, pieprz
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Mieszamy musztardę z dżemem, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem.
Polędwiczki myjemy, lekko solimy, posypujemy pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym, nacieramy częścią sosu musztardowego, wokół układamy przekrojone na połówki brzoskwinie i także na nie wykładamy sos. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku. Mięso wyjmujemy, odstawiamy na ok. 5 min, by odpoczęło. Kroimy na plastry, podajemy z pieczonymi brzoskwiniami.
Komentarze
mmmm, wyglądają tak delikatnie i soczyście... mmm :)
OdpowiedzUsuń