- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Kulebiak to król wigilijnego stołu, oczywiście obok barszczu, pierogów i ryb. Łatwy do zrobienia i pyszny na ciepło i na zimno. Zatęskniłam za świątecznym zapachem i tak "na próbę", by sobie przypomnieć, czy jeszcze umiem, zrobiłam kulebiaka. Nie był perfekcyjny, pękł, bo chcialam wypełnić go całym nadzieniem, zapominając, że zwykle część odkładam by zapiec w cieście francuskim i podać do barszczu.
Kulebiak
Kulebiak
Składniki:
farsz:
1/2 kilograma kapusty kiszonej,
cebula,
pół szklanki suszonych grzybów,
sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kminku
2 jajka na twardo
ciasto:
2 szklanki mąki,
kulka świeżych drożdży wielkości orzecha włoskiego,
jajko,
1/2 szklanki mleka,
łyżka miękkiego masła
łyżeczka cukru,
sól.
Kroję kiszoną kapustę, gotuję do miękkości. Suche grzyby zalewam wrzątkiem, cebulę kroję w kostkę i szklę na oleju. Szatkuję drobno grzyby, dodaję do cebuli i razem przez chwilę podsmażam.
Robię zaczyn na ciasto - w pojemniku maszyny chlebowej drożdże rozcieram z cukrem, rozcieńczam mlekiem, dodaję trochę mąki. Czekam aż podrośnie. Dodaję resztę mąki, jajko, sól i masło. Włączam program "ciasto" i pozwalam maszynie pracować.
Odsączoną i ostudzoną kapustę mieszam z grzybami i cebulą przyprawiam solą, pieprzem i kminkiem. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę, rozwałkowuję na kwadrat. Z jednej strony układam farsz, a na nim ugotowane na twardo jajka. Boki ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem - łatwiej wtedy zlepić pieróg. Zlepiam, a całość znów smaruję roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka - by pieróg był złoty. Piekę ok. 40 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
Komentarze
Kulebiak! Wczoraj kupiłam składniki żeby też zrobić sobie taką próbę. Nigdy nie jadłam w cieście drożdżowym, zawszę robię w serowym wg. przepisu Neli Rubinstein :)))
OdpowiedzUsuńU mnie kulebiak ma w środku jajka i koperek. Trochę inny, choć oba zapewne pyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kulebiak, choc w moim rodzinnym domu nie goscil niestety na stole.
OdpowiedzUsuńChetnie wykorzystam kiedys Twoj przepis :)
Pozdrawiam!
Uwielbiam połączenie kiszonej kapusty i grzybów. Pakuję taki farsz we wszystko, co się da :) W paszteciki z ciasta francuskiego, w razowe ciasto drożdżowe, pierogi i co tylko przyjdzie mi do głowy :)
OdpowiedzUsuńPatrz, a u nas nigdy kulebiaka na Wigilię nie podano! Właściwie jadłam go tylko raz w życiu :)
OdpowiedzUsuńWesolych Swiat Sniezko! Rownie smakowitych jak ten kulebiak :)
OdpowiedzUsuńJaki fajny przepis na kulebiak! Mam tylko jedno pytania: co z jajkami na twardo, jak je układamy? Kroimy w plasterki, kostkę? Przepraszam za niezbyt mądre pytanie ;)
OdpowiedzUsuńNie trzeba kroić. Układa się całe jajka w farszu z kapusty, zakleja ciasto i do piekarnika. Później, kiedy kroisz pieróg to równocześnie kroisz jajko ukryte w środku :)
OdpowiedzUsuń