- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje

Greckie smaki są wspaniałe. Ostatnio mój kolega z pracy - muzyk, kucharz, żeglarz i dziennikarz - przyniósł mi wielki worek świeżej mięty i okazało się, że on też gotuje "greckie". Do musaki dodaje jeszcze mielony kminek - dodałam i ja. Jest pyszna.
Musaka z bakłażanów
Składniki:
2 duże bakłażany
1 duża cebula
500-600 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe lub indycze)
4 pomidory
1 łyżeczka oregano (świeże lub suszone)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kminku
sól, pieprz
czosnek
oliwa do smażenia
bułka tarta
beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 i 1/2 szklanki zimnego mleka
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżka startego sera (powinien być kefalotiri, ale że nie miałam, dałam parmezan)
Bakłażany myjemy i kroimy w plastry wzdłuż. Solimy je z obu stron, układamy na sicie i obciążamy talerzem. Zostawiamy na pół godziny, by puściły goryczkę.
Na patelni przysmażamy na złoto cebulę pokrojoną w plasterki, dodajemy mięso i dalej podsmażamy. Jeśli mięso okazało się za tłuste odlewamy tłuszcz. Dodajemy obrane ze skórki pomidory pokrojone w plastry, zgnieciony ząbek czosnku, zioła i przyprawy. Podduszamy na małym ogniu ok. 20 minut.
Odlewamy wodę z bakłażanów, plastry opłukujemy pod wodą, osączamy i podsmażamy na złoto. Odkładamy na papier, by osączyć z tłuszczu.
Robimy beszamel: w rondelku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy mleko, ponownie stawiamy na ogniu i mieszamy aż zgęstnieje. Nie zapomnijmy przyprawić solą i pieprzem (najlepiej białym). Dodajemy ser. Jedną łyżkę sosu mieszamy z rozbełtanym jajkiem, wlewamy do całości i znów mieszamy.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami plastry bakłażanów, mięso z pomidorami i przyprawami. Ostatnia warstwa powinna być z bakłażanów. Polewamy beszamelem i posypujemy z wierzchu bułką tartą. Całość wstawiamy na ok. 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Można fotografować :)
Komentarze
Prześlij komentarz