29 lipca 2014

Ciasto z czerwoną porzeczką i kaszą manną


Kwaśne porzeczki, słodkie ciasto. Biel, czekolada i czerwień. Bardzo letnie ciasto, którego pewnie nie zrobiłabym, gdybym nie miała własnych porzeczek z ogródka. Krzaki były mocno zarośnięte chwastami, przy okazji poparzyłam się pokrzywą i zebrałam tylko 1/2 kilograma porzeczek. Akurat tyle ile potrzeba do tego ciasta. Mam nadzieję, że porzeczki po przycięciu będą lepiej owocować w przyszłym roku.

Ciasto z czerwoną porzeczką i kaszą manną

1/2 kg porzeczek

Ciasto: 
2 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 żółtek
20 dag masła
szczypta soli
Cukier z masłem utrzeć na puszystą masę. Dodać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, kakao i sól. Do suchych składników wlać masę jajeczną. Połączyć składniki, zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na dwie części. Włożyć na godzinę do lodówki.

Masa z kaszy manny:
5 białek
1 szklanka cukru
500 g jogurtu greckiego
1 torebka budyniu waniliowego
12 dag kaszy manny

Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Dalej ubijać, wymieszać ręcznie masę białkową ze śmietaną, dodać kaszę mannę i budyń.
Kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią połowę ciasta i wylepić dno. Wlać na nie masę z kaszy manny, wyłożyć na wierzch owoce. Resztę ciemnego ciasta zetrzeć na wierzch owoców na tarce o szerokich oczkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.

Ciasto w akcji:

Porzeczkowo mi 2014


6 komentarzy:

  1. Ciasta z kaszą manną jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować, bo wygląda pyszne :) Dzięki za udział w akcji, pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda wspaniale :)
    Ja ostatnio poszłam do lasu po maliny, zebrałam raptem 300 gram, a pokrzywy były wyższe ode mnie... Horror.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja moje pokrzywy wykarczowałam :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...