- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Kwaśne porzeczki, słodkie ciasto. Biel, czekolada i czerwień. Bardzo letnie ciasto, którego pewnie nie zrobiłabym, gdybym nie miała własnych porzeczek z ogródka. Krzaki były mocno zarośnięte chwastami, przy okazji poparzyłam się pokrzywą i zebrałam tylko 1/2 kilograma porzeczek. Akurat tyle ile potrzeba do tego ciasta. Mam nadzieję, że porzeczki po przycięciu będą lepiej owocować w przyszłym roku.
Ciasto z czerwoną porzeczką i kaszą manną
1/2 kg porzeczek
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 żółtek
20 dag masła
szczypta soli
Cukier z masłem utrzeć na puszystą masę. Dodać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, kakao i sól. Do suchych składników wlać masę jajeczną. Połączyć składniki, zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na dwie części. Włożyć na godzinę do lodówki.
Masa z kaszy manny:
5 białek
1 szklanka cukru
500 g jogurtu greckiego
1 torebka budyniu waniliowego
12 dag kaszy manny
Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Dalej ubijać, wymieszać ręcznie masę białkową ze śmietaną, dodać kaszę mannę i budyń.
Kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią połowę ciasta i wylepić dno. Wlać na nie masę z kaszy manny, wyłożyć na wierzch owoce. Resztę ciemnego ciasta zetrzeć na wierzch owoców na tarce o szerokich oczkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.
Ciasto w akcji:
Zobacz też
Ciasto porzeczkowo-bezowe
Komentarze
Ciasta z kaszą manną jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować, bo wygląda pyszne :) Dzięki za udział w akcji, pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie.
Usuńfajnie wygląda.
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio poszłam do lasu po maliny, zebrałam raptem 300 gram, a pokrzywy były wyższe ode mnie... Horror.
Ja moje pokrzywy wykarczowałam :)
UsuńA ja moje pokrzywy wykarczowałam :)
OdpowiedzUsuń