Ciasto mocno kawowe

Kurczak ze śliwkami



Śliwki to nie tylko świetny dodatek do ciast, ale również wyśmienity owoc, który sprawdzi się jako dodatek do mięsa. Zwykle w kuchni wykorzystujemy śliwki suszone, teraz w sezonie, warto sięgnąć po świeże. Ich słodycz doda owocowego smaku gulaszom i potrawkom. Spróbujcie mojego ulubionego kurczaka ze śliwkami.
Ze śliwkami można też przygotować jagnięcinę lub królika. Im delikatniejsze mięso tym lepiej. Kulinarnie jesień ma mnóstwo do zaoferowania. Lubię jesienne kolory w kuchni - fiolet śliwek, pomarańcz dyń, brąz orzechów i grzybów. Na stole stawiam doniczkę wrzosów, w ogródku kwitną już fioletowe marcinki i delikatne, drobne, różowe chryzantemy... Niestety z powodu wiosennych przymrozków moje trzy śliwy odmówiły nam owoców. Renklod i węgierek było bardzo mało. Mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie inaczej i ich gałęzie będą uginać się od owoców.
Kurczak ze śliwkami
4 piersi z kurczaka bez skóry
400 gramów śliwek
100 gramów łuskanych orzechów włoskich
2 duże cebule
1 kawałek kory cynamonu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3 łyżki miodu
1/2 łyżeczki kurkumy
olej
1 łyżeczka pieprzu
sól do smaku
ok. 400 ml wody
Cebule obrać, pokroić w krążki, podsmażyć lekko na oleju w głębokim rondlu. Piersi kurczaka pokroić w kostkę, dodać do cebuli, dorzucić korę cynamonową, kurkumę i pieprz. Dolać wodę, przykryć rondel i dusić potrawę przez ok. 30 minut. Posolić, dodać wypestkowane i przekrojone na połówki śliwki, gotować jeszcze 15 minut. Miód wymieszać z mielonym cynamonem. Dodać do rondla i gotować przez 10 minut bez przykrycia. Podprażyć na suchej patelni orzechy, dodać do potrawy. Podawać na ciepło z puree z ziemniaków lub ryżem.


Komentarze

  1. robiłam kiedyś z suszonymi, ale ze świeżymi muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupełnie inaczej smakuje mięso ze świeżymi śliwkami, mniej dymnie, bardziej słodko. Polecam :)

      Usuń

Prześlij komentarz