Ciasto mocno kawowe

Ciasteczka różane typu shortbread


Moje ciasteczka różane to wariacja na temat szkockich shortbread cookies, kruchych maślanych ciasteczek zagniatanych z trzech składników: mąki, masła i cukru. Jeśli kiedykolwiek kupiliście gotowe shortbread, nigdy więcej tego nie róbcie, nawet jeśli będzie was kusić piękna puszka na herbatniki. Lepiej zrobić je samemu, bo zagniata się je błyskawicznie.
Na zdjęciu chwalę się swoją zdobyczą z pchlego targu - tacą z blatem zdobionym kwiatami. Wprawdzie blat jest pęknięty, ale nadal ładnie wygląda. Nie będę tej tacy używać do dźwigania ciężkich rzeczy. Będzie ozdobą, rekwizytem do zdjęć, więc pęknięcie mi nie przeszkadza. Moja babcia miała podobny blat, ale bez drabinkowego rantu, którego używała jako podstawki pod torty. Tacę kupiłam za 10 zł na pchlim targu na Nadodrzu. Lubię takie przedmioty. Trochę babciowe i klimatyczne.
Latem, gdy kwitły jadalne róże, ususzyłam trochę płatków, by wykorzystać je do ciast i ciasteczek. Myślę, że do ciasteczek nadadzą się wszystkie ogrodowe róże. Mam wątpliwości co do płatków róż z kwiaciarni, bo hodowane w olbrzymich gospodarstwach kwiatowych na masową skalę są pryskane przeciwko szkodnikom i nie są przeznaczone do jedzenia. Dlatego raczej nie ryzykujcie i nie dodawajcie do ciasta płatków róż z kwiaciarni. Jeśli jednak macie róże ze sprawdzonego źródła wypróbujcie moje różane ciasteczka. Przyda wam się radełko do wykrawania, ale jeśli nie macie zwykły nóż też wystarczy.


Różane ciasteczka typu shortbread
1 kostka miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki suszonych płatków róży
nasiona wanilii z połowy strączka
1 łyżeczka wody różanej
cukier puder do oprószenia
Cukier i masło włożyć do dużej miski, utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać sól, płatki róży, wodę różaną, wanilię i wszystko razem zagnieść. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza, dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 1 cm i pociąć na prostokąty za pomocą radełka do ciasta lub zwykłym nożem. Ułożyć ciastka na blasze, pozostawiając między nimi odstępy. Piec ok. 12-13 minut aż ciasteczka się zezłocą. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Te ciasteczka są idealne do jesiennej herbaty.

Komentarze

Prześlij komentarz