8 sierpnia 2017

Fasolka w pomidorach na sposób bałkański


Jak Bałkany długie i szerokie przygotowuje się tam pyszną duszoną fasolkę z pomidorami, marchewką i koperkiem. Ten letni gulasz, znany pod różnymi nazwami, zjadany jest n.in. w Bułgarii (zelen fasul plakija), w Bośni i w Macedonii (boranija) i w Rumunii (mancare cu fasole verde). Niektórzy do fasolki dodają jeszcze mięso, ale ja zdecydowanie wolę wersję wegetariańską. Latem kompletnie nie mam ochoty na mięsne smaki. Najlepsza do tej potrawy jest szeroka i płaska fasolka mamut, zwana bułgarką. Jeśli jednak jej nie macie możecie wykorzystać do tego dania zwykłą szparagówkę. Ważne jednak jest, by pokroić fasolkę na małe kawałki, bo ten gulasz na Bałkanach jada się łyżką.

To proste danie opiera się na świeżych i sezonowych warzywach - młodej fasolce, dojrzałych, smacznych pomidorach i soczystym koperku. Można je jeść na ciepło i na zimno zagryzając świeżym chlebem.
Bardzo lubię fasolkę mamut (bułgarkę). Zawsze rosła w ogrodzie moich dziadków i opychaliśmy się nią przez cały sezon. Część babcia zagotowywała w słoikach i bułgarką cieszyliśmy się także zimą. Za komuny, w sklepach spożywczych można było kupić dużo przetworów z Bułgarii. Zapakowane były w pękate słoiki ze złotymi nakrętkami, których nie dało się użyć ponownie, bo nakrętka, a właściwie dekielek był nakładany maszynowo i nie był tzw. twistem. W słojach były długie papryczki feferoni, bułgarka, konserwowa papryka, różnego rodzaju pasty ajvaro- i ljutenicopodobne. Te przetwory kosztowały wówczas niewielkie pieniądze i nikt ich nie doceniał, bo były bułgarskie i tak oczywiste jak najtańsze wino Sofia. W tamtych czasach liczyło się tylko to, co było z zachodu. Dziś, gdy w jakichś delikatesach spotkam bułgarskie przetwory, kupuję je z wielkim sentymentem, ale nie smakują tak, jak tamte z czasów mojego dzieciństwa. Mimo to polecam je i jeśli będziecie mieli okazję to ich spróbujcie. A tymczasem zapraszam was na gulasz z fasolki bułgarki.


Fasolka w pomidorach na sposób bałkański
ok. 1 kg świeżej fasolki najlepiej typu mamut
2 średnie cebule
2 średnie marchewki
2 duże dojrzałe pomidory malinowe
sól, pieprz
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka oleju do smażenia
woda
1 pęczek świeżego koperku
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oleju. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej i dusimy do miękkości na małym ogniu. Pomidory kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Pomidory i marchewkę wrzucamy do garnka z cebulą, dusimy warzywa przez około pół godziny aż powstanie gęsty sos. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i usuwamy łyko (jeśli jest taka potrzeba), kroimy na małe kawałki (maksymalnie 3 cm), dodajemy do sosu, zalewamy wodą, by przykryła fasolkę. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Gotujemy aż fasolka stanie się miękka. Posypujemy pod koniec gotowania posiekanym koperkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...