Ciasto mocno kawowe

Placinty z młodą kapustą. Placinta cu varza


Placinty (czytać należy placzindy) to tradycyjne bułeczki z farszem przygotowywane w Mołdawii. Zwykle robi się je z kapustą (cu varza) albo z serem (cu branza). Jest też wersja słodka z nadzieniem z dyni (cu dovleac) lub jabłek (cu mere). Farsz może być różny, ale zawsze w ten sam sposób składa się ciasto w rodzaj koperty.

Nadają się na ciepłą przekąskę, można je też jeść na zimno. Placinty zwykle smaży się z obu stron na patelni, ale można je też upiec w piekarniku. Będą mniej kaloryczne.

Placinty z młodą kapustą
Ciasto
300 gramów mąki
200 ml wody
25 gramów świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
szczypta soli
Farsz
1 kg młodej kapusty
sól i pieprz
tymianek
1 szklanka wody
2 łyżki oleju
Do miski wlewamy wodę, rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, mąkę, olej i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Zdejmujemy zewnętrzne liście kapusty, odkładamy, wycinamy głąb, kapustę drobno szatkujemy. Przekładamy ją do garnka, podlewamy wodą, dodajemy olej, sól, pieprz i ok. 2 łyżeczek suszonego tymianku. Gotujemy kapustę aż zmięknie, odstawiamy do ostudzenia.
Ciasto dzielimy na sześć części, formujemy z nich kule, rozwałkowujemy jak najcieniej, starając się by placki po wałkowaniu były okrągłe. Na środek każdego placka kładziemy około 2 łyżek kapusty. Zakładamy brzeg ciasta, potem następny i następny, tak by całość zamknęła się jak koperta. Założone brzegi ugniatamy ręką by się skleiły. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub liśćmi kapusty w temperaturze 180 stopni Celsjusza aż bułeczki staną się złote (ok. 25 minut).

Komentarze