Ciasto mocno kawowe

Biszkopt z owocami i galaretką


Galaretka na cieście ostatnio jest u mnie w domu niebywałą atrakcją. Nie mogło jej zabraknąć także w Dniu Dziecka na pysznościowym biszkopcie z budyniem. Wszystkiego najlepszego małe łasuchy i galaretkożercy. To ciasto jest dla was!
Do ciasta można wykorzystać dowolne owoce (ja akurat miałam pomarańcze i pomarańczową galaretkę): truskawki, jabłka, gruszki, jagody, maliny i galaretkę o dowolnym smaku. Nie używajcie jedynie kiwi, bo nie stężeje wam galaretka!

Biszkopt z owocami i galaretką
Biszkopt
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka oddzielam od żółtek. W misce ubijam na sztywno białka ze szczyptą soli, dodaję partiami cukier, potem zmniejszam obroty miksera i dodaję po jednym żółtku i partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wylewam do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 24 cm. Piekę przez ok 10 minut w nagrzanym do ok. 160 stopni Celsjusza piekarniku, potem zwiększam temperaturę do 180 stopni i piekę aż biszkopt zrobi się złoty, a wyjęty z ciasta drewniany patyczek będzie suchy. By biszkopt nie opadł rzucam go zaraz po wyjęciu z piekarnika w formie na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Nie ma czego się bać :), ale lepiej nie rzucać gorącej formy na podłogę ze sztucznego tworzywa. Ja mam kafle w kuchni i od lat praktykuję biszkopty rzucane.
Masa
1 torebka budyniu
2 galaretki
owoce
Biszkopt ostudzić. Rozpuścić dwie galaretki w porcji wody jak na jedną, ostudzić i włożyć do lodówki by zaczęła tężeć. Z połowy porcji mleka przygotować budyń, ostudzić.
Gdy ostygnie biszkopt posmarować go budyniem, włożyć do lodówki. Wyczekać moment, gdy galaretka będzie półpłynna, ułożyć na wierzchu ciasta owoce, zalać delikatnie półpłynną galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Komentarze