Ciasto mocno kawowe

Pieczona frittata ze szparagami


Szparagi, niegdyś luksus, warzywo egzotyczne i dziwne, dziś jest popularne i zupełnie zwykłe. Nie budzi wielu emocji, choć są tacy, którzy na sezon szparagowy czekają przez cały rok. Rozumiem ich, bo sama czekam i cieszę się, gdy szparagi pojawią się na sklepowych półkach. Od razu czuć wiosnę!

Proponuję wam prosty i szybki przepis na danie, które może być szybką przekąską lub ciepłą kolacją. Nie miała ochoty na smażoną na patelni, tradycyjną frittatę. Zrobiłam jej wersję zapiekaną w piekarniku. Smakowo wyszła chyba lepsza.


Pieczona frittata ze szparagami 
Pęczek szparagów
5 jajek
pół szklanki mleka
sól i pieprz do smaku
kilka plasterków szynki pokrojonych w kostkę
masło do wysmarowania naczynia
Odcinam twarde końce szparagów, obieram je (nie obieram czubków) ze skórki, wrzucam na wrzątek i króciutko podgotowuję. W naczyniu ubijam jajka z mlekiem, przyprawiam solą u pieprzem. Żaroodporne naczynie smaruję masłem, układam w nim szparagi, zalewam jajkami i posypuję szynką. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekam aż do momentu ścięcia jajek.



Komentarze