Ciasto mocno kawowe

Schab w kiszonej kapuście ze śliwką


Lubię kapustę kiszoną w potrawach, a taka doprawiona odrobiną słodyczy ze śliwki kalifornijskiej świetnie nadaje się do mięsa. Pychota! Jeśli nie macie własnej kiszonej kapusty zwróćcie uwagę na tę, którą kupujecie. Niech będzie kiszona (naturalna fermentacja), a nie kwaszona (zakwaszana octem).
Tę pierwszą przygotowuje się dłużej, zawiera dużo witaminy C, nie ma w niej żadnych sztucznych konserwantów i dodatków smakowych. Powinna być tylko kapusta, woda, sól i ewentualnie przyprawy. Ta druga powstaje szybciej - kapustę szatkuje się, zalewa octem, doprawia cukrem, solą i gotowe. Nie zachodzi tu żaden naturalny proces fermentacji, nie powstają dobroczynne bakterie acidofilne.
Schab w kiszonej kapuście to mój alternatywny przepis na schabowe. Tradycyjnych kotletów w panierce nie lubię. "Schaboszczaki" to nie mój smak, jednak podduszone w kapuście robią się miękkie i kruche, wyśmienicie też smakują.


Schab w kiszonej kapuście ze śliwką
4-5 kotletów schabowych
200 gramów kapusty kiszonej
7-8 suszonych śliwek kalifornijskich
2 kwaskowe jabłka
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
majeranek
Najpierw przygotowuję kapustę. Przelewam ją wodą, odciskam i kroję drobno. Siekam cebulę i szklę na oleju. Jabłka obieram ze skórki, kroję w ćwiartki, usuwam gniazda nasienne.Do większego rondla wkładam poszatkowaną kapustę, dodaję cebulkę i ćwiartki jabłka, podlewam 1/3 szklanki wody i duszę pod przykryciem. Śliwki kroję w małe kawałki dodaję do kapusty, przyprawiam majerankiem. Mięso rozbijam tłuczkiem, solę, pieprzę, nacieram przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Podsmażam na patelni z obu stron. Usmażone przekładam do kapusty. Duszę całość aż mięso i kapusta zmiękną.

Komentarze