30 stycznia 2017

Tort piernikowy


Zostały mi jeszcze pierniczki ze świąt postanowiłam je więc wykorzystać do dekoracji tortu piernikowego. Prosty, smaczny tort, który planowałam na Boże Narodzenie miał być zwieńczeniem świątecznego obiadu, ale porzuciłam ten pomysł, bo ciast po świętach zostało tak dużo, że nie było sensu przygotowywania tortu. Zrobiłam go więc teraz, bez okazji.


Między czytaniem kolejnego kryminału norweskiego pisarza Jorna Liera Horsta, a biografią Katarzyny Kobro, rzeźbiarki, żony Władysława Strzemińskiego, malarza, o którym Andrzej Wajda zrobił swój ostatni film "Powidoki".
Polecam szczególnie "Kobro. Skok w przestrzeń" Małgorzaty Czyńskiej. Wspaniale napisana biografia, o kobiecie, której dzieło właściwie nie przetrwało. Historia, bezlitosna, okrutna, mająca za nic marzycieli starła na proch życie i twórczość Katii. Nędza, bezsilność, rozpacz, samotność, choroba były jej udziałem. Podłe życie bez happy endu.

Tort piernikowy 


Biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
100 gramów mąki tortowej
100 gramów mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
Masa śmietanowo-cynamonowa
2 śmietanki (200 ml) 30 proc.
1 serek mascarpone (200 g)
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżeczki cynamonu
Do nasączenia
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
Do przełożenia
słoiczek (250 g) powideł śliwkowych
Oddzielamy żółtka od białek. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. W misce mieszamy mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, kakao i przyprawę do piernika. Żółtka z cukrem ucieramy na puszystą masę, białka ubijamy na sztywno. Do miski z mąką dodajemy masę z żółtek, mieszamy, następnie partiami dodajemy białko starając się wmieszać je delikatnie w masę. Całość przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 45 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
Biszkopt wyjmujemy, odstawiamy do ostudzenia, dzielimy na trzy poziome blaty za pomocą ostrego noża.
Ubijamy śmietankę z cukrem na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cynamon i ubijamy aż do otrzymania jednolitej masy.
Nasączamy blaty tortu sokiem z pomarańczy. Dolny blat układamy na paterze do tortu, smarujemy powidłami, a następnie 1/3 masy śmietanowej, układamy 2 blat, smarujemy powidłami i masą śmietanową. Na wierzchu układamy trzeci blat, a całość tortu - wierzch i boki smarujemy pozostałą masą. Dekorujemy pierniczkami, możemy wierzch tortu oprószyć kakao w proszku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...