Ciasto mocno kawowe

Ciasteczka dyniowe z orzechami


Miękkie, delikatne jak puch, idealne do filiżanki jesiennej herbaty. Pachną korzennie i od tego zapachu od razu robi się w domu przytulnie. Padający za oknem deszcz, wiejący zimny wiatr już nie wywołują dreszczy. Dynia daje ciasteczkom intensywny kolor złotej jesieni, a orzechy miłą chrupkość.
To dość nietypowe ciasteczka, bo nie są kruche, ale biszkoptowe. Znikają w ciągu jednego wieczoru. W dodatku łatwo się je robi. Jesienne, bardzo jesienne.

Ciasteczka dyniowe z orzechami
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
2 jajka
1 szklanka puree z dyni
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Masło i cukier ucieramy na masę, dodajemy jajka i dynię (puree: obrana i wypestkowaną dynię gotujemy w niewielkiej ilości wody, miękką miksujemy na puree). Do mieszaniny wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasto nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Staramy się wykładać małą ilość ciasta, zachowujemy większe odstępy, bo ciasto pod wpływem ciepła zwiększy swoją objętość i trochę podrośnie.
Ciasteczka można ozdobić klasycznym lukrem (1 białko + cukier puder w ilości potrzebnej do uzyskania oczekiwanej konsystencji) i kolorową posypką cukrową.


Komentarze

Prześlij komentarz