- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Dynia ma taki smak, jaki jej nadamy i chyba dlatego tak bardzo ją lubię. Niezmienne fascynuje mnie amerykańska umiejętność wyczarowywania w dyni przepysznych wypieków i potraw. Ten warkocz pachnie obłędnie... Spróbujcie!
Warkocz dyniowy z cynamonem
Ciasto2 szklanki mąki pszennej
150 ml ciepłego mleka
15 gramów świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 żółtko
50 gramów roztopionego masła
1 łyżeczka przyprawy do pierników
sól
Nadzienie
ok. szklanki puree z dyni
cynamon
cukier
Przygotowujemy ciasto. Najpierw w małym garnuszku kruszymy drożdże dodajemy łyżkę cukru, 6 łyżek mleka i 3 łyżki mąki. Czekamy aż zaczną pracować drożdże. W misce mieszamy mąkę, przyprawę do pierników, mleko, żółtko, zaczyn, szczyptę soli, stopione ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je i rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm. Smarujemy puree z dyni, posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy w rulon, który następnie przekrawamy na pół i pleciemy z niego warkocz. Najlepiej robić to na papierze do pieczenia lub na macie silikonowej (trzeba uważać, żeby jej nie przeciąć), bo ciasto z nadzieniem ciężko przełożyć na blachę. Ciasto pieczemy przez ok. 30 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Puree z dyni możemy sami przygotować zamiast kupować gotowe w puszce. Dynię obieramy ze skórki, czyścimy z pestek, kroimy w grubą kostkę, zalewamy szklanką wody i dusimy. Gdy dynia zmięknie miksujemy ją na puree.
Komentarze
świetny pomysł na to dyniowe nadzienie, z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńDynia to niesamowite warzywo, nie ma wyraźnego smaku, ale można ją podać na słodko, na słono i pikantnie. Dlatego tak ją lubię i polecam wszystkim :) Smacznego.
Usuń