Ciasto mocno kawowe

Szaszłyki z kurczaka z dymką i cytryną


Kurczak i cytryna to para doskonała, a jeśli uda się tę kombinację smaków przygotować w pół godziny, to mamy parę idealną! Delikatnie przyprawiony kurczak dopieka się w karmelizującej się cytrynie, pachnie czosnkiem i oregano. Mmmm... Może jeszcze trafi się okazja i w ciepły jesienny weekend zamkniecie tym daniem sezon grillowy?
A jeśli nie, to te szaszłyki można przygotować na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Są równie pyszne! Kurczak jest soczysty i delikatny. Spróbujcie!



Szaszłyki z kurczaka z dymką i cytryną

500 gramów piersi z kurczaka
4 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
1 pęczek cebulki dymki
3 cytryny
4 łyżki oliwy
sól, pieprz

patyczki bambusowe do szaszłyków lub szpadki

Myjemy dokładnie cytryny. Przygotowujemy marynatę. Z jednej ocieramy skórkę, w misce mieszamy skórkę, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i pieprz do smaku i oliwę.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, wycinamy błonki i kroimy na kawałki wielkości kęska. Dodajemy mięso do marynaty. Odstawiamy na godzinę. Dwie cytryny kroimy na plasterki, dymkę kroimy na kawałki długości ok. 4-5 centymetrów. Nadziewamy na patyczki na przemian mięso, plasterki cytryny złożone na pół i dymkę. Układamy na grillu lub patelni grillowej, polewamy pozostałą marynatą. Pieczemy z obu stron aż mięso będzie gotowe.
Z przepisu wychodzi 5-6 szaszłyków w zależności od długości szpadek.

Komentarze

Prześlij komentarz