30 września 2016

Orientalna sałatka z ogórków


Ta sałatka to odpowiedź na znużenie mizerią. Ile można jeść ogórki ze śmietaną? Może warto poszukać nowych smaków, poeksperymentować? Podejrzewam, że żaden Azjata takiej sałatki nie je, ale składniki są inspirowane kuchnią azjatycką, są tu ziarna sezamu, olej sezamowy, ocet ryżowy i słodko-kwaśna kombinacja smaków. Gotowi na nowe wyzwanie?
Do orientalnej sałatki z ogórków trzeba mieć trochę cierpliwości, bo ogórki trzeba pociąć bardzo cieniutko, nie trzeba ich jednak obierać. A reszta już robi się sama.


Orientalna sałatka z ogórków
3 zielone ogórki
1/2 słodkiej papryki
1 czerwona cebula
1 łyżka ziarna sezamu
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki płatków chili
sól
1/4 szklanki octu ryżowego
1/3 szklanki oleju sezamowego
Ogórki myjemy i kroimy na cienkie plasterki, cebulę obieramy i kroimy w półtalarki, paprykę kroimy w drobną kostkę. Warzywa mieszamy w misce i posypujemy sezamem. Przygotowujemy dresing: mieszamy olej, ocet i miód, dodajemy sól i przyprawy. Gotowym dresingiem polewamy warzywa, mieszamy.

2 komentarze:

  1. bardzo lubię połaczenie ogórków z sezamem, pyszny pomysł na sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dałam biały sezam. Ostatnio kolega pytał mnie do czego dodać czarny sezam i za bardzo nie wiedziałam. Też do sałatek? Czy może do domowego pieczywa jak mak lub czarnuszkę? Sama nie wiem...

      Usuń

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...