Ciasto mocno kawowe

Zupa pomidorowo-szpinakowa z tortellini


Pomidorowa z ryżem lub makaronem? Nuda! Postanowiłam ożywić klasyczną pomidorową. Pomysł znalazłam na Pintereście, zagłębiu niesamowitych pomysłów. Na fejsbukach i instagramach nie znajdziecie tylu inspiracji. Jestem neofitką, więc przeglądam piny z wypiekami - pomysły kampingowe, cudowne widoki z Włoch, interesujące rozwiązania dla miejskich ogrodników... Nie mogę się oderwać. No chyba, żeby zrobić zupę.
Zupa pomidorowo-szpinakowa z tortellini
1,5 świeżych pomidorów lub domowy przecier ok.litra lub dwie puszki pomidorów bez skórki
1 paczka świeżych tortellini z serem
200 gramów mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
1 cebula
300 gramów świeżego szpinaku
sól, pieprz
gałązka lubczyku
masło do smażenia
2 litry bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler, por)
Gotujemy wywar warzywny. Obieramy i drobno szatkujemy cebulę, szklimy ją na maśle w głębokim garnku, dodajemy posiekany czosnek i mięso mielone. Podsmażamy całość i dodajemy pomidory z puszki lub przecier lub świeże, obrane ze skórki, wypestkowane i posiekane pomidory. Gdy pomidory się rozpadną dolewamy bulion, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez ok. 30 minut. W osobnym garnku gotujemy tortellini zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do zupy dodajemy liście szpinaku pozbawione ogonków. Zagotowujemy ok. 10 minut.
Na dno talerzy wykładamy tortellini, nalewamy zupę.


Komentarze