Ciasto mocno kawowe

Szybkie ciasto truskawkowe


Ekspresowe ciasto truskawkowe, gdy nie ma czasu, gdy przychodzi ochota na słodkie, gdy nie ma już siły, by zjeść kolejną porcję truskawek, gdy goście za progiem.
Szybkie ciasto truskawkowe
ok. 0,5 kg truskawek
1,5 szklanki mąki tortowej
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju
skórka z 1/2 cytryny
cukier puder do posypania
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier, a później żółtka. Do piany dodajemy ostrożnie olej (może być rzepakowy, ja dodałam ryżowy, bo akurat nie miałam innego), miksujemy. Dodajemy skórkę otartą z cytryny. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie dodajemy do piany i mieszamy szpatułką.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto. Wykładamy oczyszczone truskawki na wierzch ciasta, wciskając je lekko. Pieczemy przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, jeszcze ciepłe ciasto oprószamy cukrem pudrem.


Komentarze