Ciasto mocno kawowe

Żurek z białą kiełbasą


Robię żurek zupełnie niekanoniczny, bo wszystkomający, taki jak lubię - z białą kiełbaską, ziemniaczkami, jajkiem na twardo i dużą ilością majeranku. Mądralińscy niech sobie robią barszcze białe i żurki. Guzik mnie obchodzą te podziały.
Podstawą jest oczywiście własny zakwas, który praktycznie sam się robi.



Zakwas na żurek
7-8 łyżek mąki żytniej typ 2000
2 ząbki czosnku lekko rozgniecione
2 listki laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka suszonego majeranku
ok. 1 litra przegotowanej letniej wody
Mąkę w dużym słoiku mieszamy z wodą, tak by nie było grudek, dodajemy przyprawy. Przykrywamy serwetką papierową lub lnianą ściereczką. Odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce, raz na dzień dokładnie mieszamy zawartość słoika.

Żurek wszystkomający 
6 surowych białych kiełbasek
1/2 litra zakwasu na żurek
1 litr wody
sól, pieprz
3 łyżki majeranku
listek laurowy
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2-3 ziemniaki
4 jajka na twardo
Kiełbasę zalewam zimną wodą, zagotowuję. Wyjmuję kiełbasę. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiam solą i przyprawami. Gotuję ma małym gazie aż ziemniaki zmiękną. Dodaję zakwas, zabielam śmietaną, dodaję kiełbasę pokrojoną w plasterki. Doprowadzam do wrzenia. Podaję z jajkiem na twardo pokrojonym w ćwiartki.

Komentarze

  1. Świetny przepis, żurek prezentuje się bardzo apetycznie. Właśnie takie tradycyjne polskie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz