Ciasto mocno kawowe

Kofty z indyka z młodą kapustą


Kofty, dobrze przyprawione i podane z surówką z młodej kapusty mogą być szybkim, wiosennym obiadem albo daniem głównym z grilla. Pyszne!
Kofty  z indyka są dość chude i delikatne, dlatego podaję je z sosem jogurtowo-czosnkowym. Można je też zawinąć w tortillę wypełnioną warzywami. W każdej postaci smakują znakomicie. Do ich zrobienia można też wykorzystać inne mięso - np. jagnięce lub wołowo-wieprzowe. Wtedy kofty będą tłustsze i bardziej aromatyczne.

Kofty z indyka
1/2 kg mięsa mielonego z indyka
1/2 szklanki bułki tartej
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka oregano
1 łyżka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki papryki chilli
W misce wyrabiamy na gładką masę mięso, bułkę tartą i przyprawy. Formujemy podłużne kiełbaski, które nabijamy na patyczki do szaszłyków. Grillujemy ze wszystkich stron na patelni grillowej lub na grillu.
Podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym (w miseczce mieszamy jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i solą, można też dodać odrobinę posiekanego koperku).

Surówka z młodej kapusty
1/2 główki młodej kapusty
sól
pieprz
ocet winny
1/2 łyżki oliwy
1/2 pęczka szczypioru
Kroimy cienko kapustę, solimy do smaku ugniatając ją jednocześnie dłonią, by puściła sok, kropimy octem, dodajemy pieprzu do smaku i mieszamy z posiekanym szczypiorkiem.

Komentarze

Prześlij komentarz