Ciasto mocno kawowe

Kaczka w sosie mandarynkowo-porowym


Trochę trzeba napracować się przy tym daniu i zgrać w czasie przygotowanie wszystkich składników, ale smak, zwłaszcza sosu mandarynkowo-porowego wynagrodzi całą krzątaninę. Przepis dostałam od mojej przyjaciółki ze szkolnej ławy, która takie pyszności serwuje w śnieżnej Norwegii swojemu kochanemu mężowi. Roy, ale masz dobrze!
Kiedy po raz pierwszy robiłam to danie wydawało mi się okropnie skomplikowane, ale to kwestia oswojenia i zgrania czynności. Zaczynam od buraków, w między czasie podgotowuję ziemniaki i przygotowuję sos. Właściwie na końcu robię mięso. I mimo, że zwiększyłam ilość składników na sos, to i tak było go za mało, bo taki pyszny.

Pierś z kaczki w sosie mandarynkowo-porowym
2 piersi z kaczki
sól, pieprz
2 gałązki świeżego rozmarynu
6 ząbków czosnku
4 buraczki
sól, pieprz
łyżka oliwy
12 małych ziemniaczków
sól
1 łyżka mąki
Sos mandarynkowo-porowy
3 łyżki masła
6 mandarynek
3 łyżki miodu
2 pory
3 łyżki posiekanych migdałów

Buraki obieram, solę, pieprzę, skrapiam oliwą i zawijam w folię aluminiową. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 40 minut. Ziemniaki myję i w mundurkach wstawiam do garnka z wodą, by lekko obgotowały się. Ostrym nożem nacinam w kratkę skórę na kaczych piersiach. Smażę je skórą do dołu na maśle na rozgrzanej patelni z rozmarynem i pokrojonym w plasterki czosnkiem aż skórka zrobi się złota i chrupiąca. Przekładam do naczynia żaroodpornego piersi, skórą do góry. Przelewam tłuszcz z rozmarynem i czosnkiem ze smażenia do naczynia, w którym jest mięso.
Odlewam ziemniaki, kroję je na ćwiartki, solę, skrapiam oliwą, oprószam mąką i układam wokół mięsa. Naczynie wstawiam do piekarnika, w którym pieką się ziemniaki. Piekę ok. 20 minut mięso i ziemniaki. (Jeśli masz termometr do pieczenia, to piecz do momentu, kiedy temperatura mięsa będzie wynosić w środku 67 stopni Celsjusza).
Pora przygotować sos - na patelni roztapiam masło, gdy przestanie się pienić dodaję sok wyciśnięty z mandarynek. Podgotowuję chwilę, by się zredukował, dodaję miód, a po chwili umyte, oczyszczone i pokrojone na 3-4 cm kawałki pory. Muszą zmięknąć i zezłocić się sosie. Przed poddaniem do sosu dodaję posiekane migdały.
Wyjmuję z piekarnika buraczki. Odwijam je z folii i kroję na grube plasterki. Wyjmuję mięso z ziemniaczkami. Czekam ok. 10 minut zanim pokroję piersi na plasterki. Podaję z porami i sosem.


Składników wystarczy na porcje dla czterech osób, oczywiście nie takich, które lubią się obżerać.


Komentarze

  1. Ciekawe jak smakuje...fajne połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajnie komponuje się słodko-kwaśna mandarynka ze słodkim porem. Pyycha!

      Usuń

Prześlij komentarz