Ciasto mocno kawowe

Pierniki kakaowe last minute


Jeszcze jest chwila, by je zrobić. Mają ciemny kolor, bo są z dodatkiem kakao w proszku. Polukrowane zrobią się szybko miękkie. Poprzednie ciasteczka i pierniki, które piekłam zostały już zjedzone. Na szczęście dzieciaki lubią nie tylko jeść pierniki, ale także je ozdabiać.
Pierniki kakaowe
2 szklanki mąki
1 łyżka kakao w proszku
3/4 szklanki cukru
2 łyżki miodu
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 torebki przyprawy do piernika
1 łyżka masła
1 jajko
2-3 łyżki mleka
W rondelku rozpuszczamy miód, studzimy go. Mąkę mieszamy z kakao, przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną. Wysypujemy na stolnicę, dodajemy miód i mieszamy łyżką lub nożem. Dodajemy cukier, jajko i masło. Zagniatamy ciasto dodając po łyżce mleka. Ciasto ma być gładkie i sprężyste. Nie może być za twarde.
Posypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy foremkami pierniczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, bo pierniczki troszkę urosną.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok 10-15 minut aż będą złotawe. Wyjęte z piekarnika będą na początku miękkie, później stwardnieją. Kiedy wystygną można zabrać się za dekorację. Najlepiej zrobić to lukrem królewskim.
Lukier królewski
2 białka
400 gramów cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
Ubijamy białka z cukrem i dodajemy sok z cytryny. Jeśli lukier jest za gęsty dodajemy po kropelce wrzącej wody, jeśli za rzadki dodajemy więcej cukru.





Komentarze