Ciasto mocno kawowe

Ciasteczka świąteczne


Czymże byłby Adwent bez tych wszystkich ciasteczek, pierników? W domu nie pachniałoby świętami, dzieci nie miałyby co chrupać, a świąteczną atmosferę można byłoby dopiero poczuć w wigilię. A tego przecież nie chcemy!
Poza tym jak ci, którzy Adwent przeżywają bardzo religijnie, mieliby sobie odmawiać ciasteczek, gdyby ich nikt nie upiekł?

W tym roku postanowiłam, że będziemy czuć się świątecznie od pierwszej niedzieli Adwentu. W domu mamy dekoracje świąteczne, świece, adwentowy stół, który w wigilię ustąpi swoimi czerwono-zielonymi kolorami uroczystej bieli. Słuchamy świątecznych, kiczowatych piosenek, pieczemy ciasteczka i czekamy na święta.
Świąteczne ciasteczka, które dziś polecam są wyjątkowe, bo zrobione z pełnej mąki i z marchewki. Można je ozdobić orzechami, ale migdały też się sprawdzą.

Maślane ciasteczka świąteczne
1 kostka masła (200 g)
150 gramów cukru pudru
200 gramów marchewki (2 średnie marchewki)
300 gramów mąki z pełnego przemiału
1 łyżka cukru wanilinowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
całe orzechy lub migdały
Nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać starte na małych oczkach tarki marchewki oraz suche składniki: mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól. Zagnieść ze wszystkich składników jednolite ciasto. Formować palcami małe kulki, układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i spłaszczać dłonią. W środku każdego ciasteczka umieścić orzechy lub migdały.
Piec przez 15 minut aż będą mieć złotawy kolor. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na 10 minut na blasze by stwardniały. Przechowywać w zamkniętej puszce. 




Komentarze

  1. Św. Mikołajowi na pewno będą smakować;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla Mikołaja to trochę za późno, bo był 6 grudnia, ale może Gwiazdor skusi się na ciasteczko :)

      Usuń

Prześlij komentarz