Ciasto mocno kawowe

Roladki z indyka z okrą

Zawsze byłam ciekawa smaku okry, tak popularnej w kuchni indyjskiej, ale nigdy nie miałam okazji jej spróbować. Posiałam nawet w tym roku okrę w ogródku, ale mimo prawdziwie tropikalnych upałów tego lata, na pięciu krzaczkach wyrosły dwie małe okry wielkości paznokcia.

Okra lubi tropiki, ale tropiki wilgotne, a nie subsaharyjskie, jakie w tym roku zafundowała nam przyroda. Było tak sucho, że nawet wyparowała woda z pompy. Dałam więc sobie spokój z hodowlą okry.
Znalazłam za to marynowaną okrę w słoiku. Podejrzewam, że ma nieco inny smak od świeżej, ale nie narzekam, bo ten maślano-kwaskowy smak ze słoika jest bardzo ciekawy. Zastanawiałam się do czego użyć okry i wymyśliłam roladki indyka podawane z okrą.

Roladki z indyka z okrą
3-4 filety z piersi indyka
1 papryka czerwona
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
ok. 150 gramów marynowanej okry
1/2 litra bulionu drobiowego
łyżeczka mąki
sól, pieprz
płatki chili
tymianek
Rozbijamy piersi indyka tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Czyścimy z nasion czerwoną paprykę i kroimy w paski. Odkładamy po dwa paski na pierś, resztę papryki kroimy w kostkę. Obieramy cebulę i kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej na patelni - podduszamy cebulę, paprykę, posiekany czosnek. Na każdy płat piersi indyka układamy dwa paski papryki, zawijamy w roladkę (jeśli trzeba spinamy wykałaczką) podsmażamy na złoto. Całość - indyka i warzywa zalewamy połową bulionu, do drugiej części bulionu dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy tak, by nie było grudek, dolewamy na patelnię. Przyprawiamy solą, pieprzem, płatkami chili i łyżeczką listków tymianku. Dusimy przez ok. 15-20 minut. Dodajemy na patelnię okrę - większe strączki kroimy, małe wrzucamy w całości. Dusimy potrawę pod przykryciem przez ok. 7 minut. Podajemy z ryżem lub słodkimi ziemniakami.



Komentarze

  1. fajny pomysł na obiad :) wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Rzeczywiście indyk został zjedzony na obiad :) podany z ryżem i olbrzymią miską zielonej sałaty z vinegretem :)

      Usuń

Prześlij komentarz