30 września 2015

Dynia pieczona z czerwoną cebulą


Piękny kolor ma dynia. Co roku nie mogę się nadziwić, że ten pomarańcz jest tak intensywny i radosny. Zaczynam sezon dyniowy od dyni pieczonej z czerwoną cebulą. To smaczna alternatywa dla ziemniaków lub kaszy. Cieszy nie tylko oko, ale też dobrze smakuje.
Pieczona dynia z czerwoną cebulą
(dla czterech osób)
1 mała dynia hokkaido
3-4 czerwone cebule
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
natka zielonej pietruszki
świeży koperek
2 łyżki tahini
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
prażone pestki dyni lub prażone orzechy włoskie
Dynię obieramy, pozbawiamy nasion. Kroimy w kostkę. Obieramy cebulę, kroimy w ćwiartki, ale tak, by cebula pozostała w całości (nie dokrawamy do końca ogonka). Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Pokrojoną dynię wrzucamy do miski, dodajemy oliwę, sól i pieprz - mieszamy, tak, by każdy kawałek pokrył się oliwą i przyprawami. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kawałki dyni oraz oprószone solą i pieprzem cebule. Skrapiamy je odrobiną oliwy. Warzywa pieczemy przez ok. 40 minut kontrolując stan upieczenia cebuli. Być może upiecze się prędzej od dyni i wtedy trzeba będzie ją wyjąć z piekarnika.
W miseczce przygotowujemy pastę - do tahini dodajemy czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny. Możemy pastę rozrzedzić odrobiną oliwy i wody, gdyby była za gęsta.
Warzywa podajemy posypane posiekanymi pietruszką i koperkiem oraz prażonymi pestkami dyni lub orzechami w towarzystwie pasty tahini.

2 komentarze:

  1. bardzo fajny pomysł na wydobycie z dyni innego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednak więcej nie zrobię tego dania z dyni hokkaido. Jest za mączysta, najlepiej nadaje się do tego dynia zwyczajna.

      Usuń

Drukuj przepis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...